Οι συνεχείς αυξήσεις των διεθνών τιμών στο κακάο κάνουν πλέον πιο πικρή τη σοκολάτα. Στις αγορές εμπορευμάτων του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης η τιμή του κακάο έχει φτάσει τα 3,38 δολάρια το κιλό, καταγράφοντας άνοδο που ξεπερνά το 45% μόνο για φέτος. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή τα τελευταία 46 χρόνια συμπαρασύροντας και αυτή της σοκολάτας της οποίας αποτελεί βασικό συστατικό.

Το άλμα αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή που πλήττει σοδειές, το ράλι των τιμών και ειδικά των τιμών των λιπασμάτων ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τη σταθερή ζήτηση.

Μένουν στο ράφι… οι ακριβές σοκολάτες – Το δίλημμα της βιομηχανίας

Όλα αυτά δεν εμπόδισαν τις πολυεθνικές της σοκολάτας να βγάλουν πολλά κέρδη, μετακυλώντας τα οποία αυξημένα κέρδη στους καταναλωτές. Οι παραγωγοί σοκολάτας όπως η Hershey και η Mondelez που φτιάχνει μεταξύ άλλων τα προϊόντα Cadbury αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις πλέον καθώς προσπαθούν να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος του κακάο σε καταναλωτές οι οποίοι ήδη βλέπουν ότι τα διαθέσιμα χρήματα στο πορτοφόλι τους είναι λιγότερα λόγω του καυτού πληθωρισμού, δείχνει ανάλυση του Reuters.

Ο κλάδος απολάμβανε μεγάλα κέρδη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η ζήτηση για σοκολάτα διατηρήθηκε παρά τις αυξήσεις των τιμών, αλλά τα ίδια αυτά στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η τάση μπορεί να ανακοπεί καθώς οι τιμές για το κακάο έφθασαν στα υψηλά 46 ετών και οι τιμές της ζάχαρης πλησιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία.

Οι καταναλωτές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν ήδη δει αυξήσεις τιμών περίπου 20% τα τελευταία δύο χρόνια και αρχίζουν να μειώνουν την ποσότητα σοκολάτας που αγοράζουν, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν για το Reuters από την εταιρεία ερευνών αγοράς Nielsen.

Η ζήτηση για κακάο και σοκολάτα

Τα προϊόντα από κακάο είχαν συνεχώς σταθερή ζήτηση ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ζήτηση αυτή συνεχίστηκε και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε σε μεγάλο πληθωρισμό και ράλι στις τιμές της ενέργειας που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή. Όταν οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας άρχισαν να πέφτουν από τον Αύγουστο του 2022 και οι εταιρείες παραγωγής σοκολάτας συνειδητοποίησαν ότι η ζήτηση δεν μειώνεται παρά το άλμα των τιμών, άρχισαν να ανταγωνίζονται περισσότερο για τα ήδη πιο περιορισμένα πλέον παγκόσμια αποθέματα κακάο.

Πού παράγεται το κακαό

Περίπου το 75% του συνόλου του κακάο παράγεται από τέσσερις μόνο χώρες στη Δυτική Αφρική: την Ακτή του Ελεφαντοστού η οποία παράγει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς, τη Γκάνα, το Καμερούν και τη Νιγηρία, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το περιοδικό Τάιμ.

Καιρικές συνθήκες και λιπάσματα

Η καλλιέργεια του κακάο ήταν ήδη σε ύφεση λόγω των προβλημάτων με τα λιπάσματα και την ξηρασία πέρυσι. Τώρα μετεωρολόγοι λένε ότι αναπτύσσεται ιδιαίτερο μοτίβο καιρικών συνθηκών λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 2015. Ειδικότερα, ενώ το Ελ Νίνο κάνει ορισμένες περιοχές πιο υγρές, προκαλεί ξηρότερες συνθήκες στη Δυτική Αφρική μειώνοντας την παραγωγή κακάο, αναφέρουν πηγές του αμερικανικού περιοδικού. Η Δυτική Αφρική ζει τη χειρότερη ξηρασία που έχει βιώσει τουλάχιστον από το 2003, σύμφωνα επίσης με τον δείκτη ξηρασίας της Gro Intelligence.

Ακόμη, επειδή το κακάο απαιτεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων πλήττεται από τις τρέχουσες συνθήκες. Η επίδραση αυτού του παράγοντας στις τιμές ήταν ιδιαίτερα έντονη το 2022 όταν το ράλι τότε στις τιμές των λιπασμάτων μετά την εισβολή στην Ουκρανία συνέβαλε στο να υπάρξει χαμηλότερη σοδειά.

Το ράλι στις τιμές του κακάο από τις αρχές του έτους – Πηγή: Ycharts

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή