Οι ιταλικές διακοπές μπορεί να είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία για όσους έχουν απολαύσει όλα όσα έχει να προσφέρει αυτή η χώρα. Αλλά το καλοκαίρι του 2023 θα μείνει ως ένα από τα πιο ακριβά στην ιστορία μετά από μια σειρά από «σκάνδαλα» που ανεβάζουν τις τιμές σε καφέ και εστιατόρια και πλήττουν τόσο τους ξένους τουρίστες όσο και τους Ιταλούς.

Για παράδειγμα το ζευγάρι που χρεώθηκε με 2 ευρώ για να κόψει το τοστ στη μέση στις όχθες της λίμνης Κόμο ή η νεαρή μητέρα στη ρωμαϊκή παραθαλάσσια πόλη Ostia που χρεώθηκε 2 ευρώ για να ζεστάνει το μπιμπερό του μωρού της στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ένα ζευγάρι τουριστών χρεώθηκε με 60 ευρώ για δύο καφέδες και δύο μικρά μπουκάλια νερό στο ξενοδοχείο Cervo στη Σαρδηνία, αν και ο ιδιοκτήτης είπε στο CNN ότι οι τιμές ήταν ξεκάθαρα αναγραφόμενες και η χρέωση είναι κυρίως για τη θέα στα ακριβά γιοτ στο κοντινό λιμάνι.

Τα «κακώς κείμενα» του ιταλικού τουρισμού

Οι τουρίστες χρεώθηκαν επίσης 2 ευρώ για ένα επιπλέον – άδειο! – πιάτο κοντά στο Πορτοφίνο στη βόρεια Ιταλία, και 10 σεντς για ένα πασπάλισμα κακάο σε έναν καπουτσίνο σε ένα καφέ μπαρ στη λίμνη Κόμο. Οι ιταλικές καφετέριες σπάνια χρησιμοποιούν κακάο για καπουτσίνο, γι’ αυτό δικαιολογούσαν τη χρέωση.

Όπως επισημαίνει το CNN σε εκτενές του αφιέρωμα, αυτές οι περιπτώσεις, που ονομάζονται «τρελές εισπράξεις» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχουν τεκμηριωθεί από την ομάδα προστασίας των καταναλωτών Consumerism No Profit, η οποία αναφέρει μια εκπληκτική αύξηση 130% στις τιμές σε τουριστικές περιοχές στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι.

Εύκολοι στόχοι

Σύμφωνα με το CNN δεν είναι μόνο οι εστιάτορες που εκτινάσσουν τις τιμές. Οι υψηλές τιμές καυσίμων και ενέργειας έχουν κάνει το καλοκαίρι απίστευτα ακριβό.

Οι τιμές έχουν γίνει τόσο ανεξέλεγκτες -περίπου 240% υψηλότερες από άλλους προορισμούς της Μεσογείου- που πολλοί Ιταλοί εγκαταλείπουν τα συνηθισμένα τοπικά στέκια τους για τις διακοπές τους τον Αύγουστο, και επιλέγουν παράκτιες χώρες όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, που μπορεί να προσφέρουν την ιταλική γοητεία ή κουζίνα, αλλά είναι προσιτές.

Ακόμη και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτιζα Μελόνι έκανε σύντομες διακοπές στην Αλβανία φέτος, επιβεβαίωσε το γραφείο της.

«Οι πολύ έντονες αυξήσεις τιμών στους τομείς των αεροπορικών μεταφορών, της διαμονής και των πακέτων διακοπών έχουν αλλάξει ριζικά τις συνήθειες των Ιταλών για τις διακοπές», δήλωσε ο Furio Truzzi της ομάδας παρακολούθησης καταναλωτών Assoutenti.

Ο Truzzi πρόσθεσε ότι οι τιμές δεν θα εμποδίσουν τους Ιταλούς να κάνουν διακοπές, αλλά θα επηρεάσουν τη διάρκεια διαμονής τους.

«Φωτιά» οι ξαπλώστρες

Το CNN αναφέρει ότι ένας από τους χειρότερους «παραβάτες» είναι αυτοί νοικιάζουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες.

Στην Απουλία, η ημερήσια ενοικίαση για δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι κατά μέσο όρο 50 ευρώ και σχεδόν διπλάσια το Σαββατοκύριακο, αλλά βορειότερα, η τιμή για να καθίσετε στην πρώτη σειρά σε μια πολυσύχναστη παραλία μπορεί να είναι τριπλάσια, ξεκινώντας από περίπου 150 ευρώ την ημέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ειδικά στις πιο αποκλειστικές περιοχές όπως το Πορτοφίνο—δηλαδή εάν οι ομπρέλες της πρώτης σειράς δεν είναι ήδη δεσμευμένες από τους ντόπιους.

«Το Σαρμ ελ Σέικ [στην Αίγυπτο] κοστίζει λιγότερο, γι’ αυτό τόσοι πολλοί Ιταλοί πηγαίνουν στο εξωτερικό», λέει ο Πάολο Μάνκα της Federalberghi (Ομοσπονδία Ξενοδόχων), εξηγώντας ότι για να φτάσετε σε παραδοσιακό ιταλικό μέρος διακοπών όπως το νησί της Σαρδηνίας, μια οικογένεια μπορεί να πληρώνει χιλιάδες την ημέρα, ξεκινώντας με ένα ακριβό ακτοπλοϊκό ή αεροπορικό εισιτήριο, διογκωμένες τιμές ξενοδοχείων και ακριβά γεύματα.

Όταν ρωτήθηκαν τι πλήρωσαν για δύο Aperol Spritze σε ένα καφέ στην Piazza Navona στο κέντρο της Ρώμης, οι Αμερικανοί Betsy και James Cramer είπαν ότι ντρέπονταν να παραδεχτούν πόσα πλήρωσαν. Αλλά ήξεραν ότι θα πλήρωναν περισσότερα για να καθίσουν σε μια δημοφιλή τοποθεσία.

«Έτος μηδέν»

Ενώ οι υψηλές τιμές μπορεί να επηρεάζουν τον μέσο τουρίστα, ο τουρισμός πολυτελείας έχει αυξηθεί φέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της Ιταλίας, το οποίο λέει ότι ένα ρεκόρ 11,7 εκατομμυρίων ταξιδιωτών θα μείνουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Ιταλία αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα αρχεία κρατήσεων.

«Τον Αύγουστο, ο τουρισμός υψηλής ποιότητας συνεχίζει να αναπτύσσεται, σε αντίθεση με τον κανονικό τουρισμό», έγραψε ο Antonio Coviello, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Ιταλίας σε μια έκθεση για τα πολυτελή ταξίδια που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος υπερτουρισμού στον τομέα της πολυτελείας είναι ανησυχητικός γιατί θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές στον τομέα των ταξιδιών μεσαίας κατηγορίας για να εξυπηρετήσει τα πιο παχιά πορτοφόλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο