Τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα έφεραν στη Wall Street τα κέρδη ρεκόρ της Nvidia, με τους δείκτες να κλείνουν με ισχυρές απώλειες, οι οποίες μάλιστα κλιμακώθηκαν στο τέλος, καθώς τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας πυροδότησαν νέες ανησυχίες για τη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης από την Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,08% στις 34.099 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,35% στις 4.376 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,87% στις 13.463 μονάδες.

Wall Street: Δίνει ώθηση στο τεχνολογικό ράλι η Nvidia

Αν και οι μετοχές της Nvidia άρχισαν τις συναλλαγές με σημαντικές κέρδη, οδηγώντας σε θετικά εδάφη και τους δείκτες, τελικά έκλεισε μόλις στο +0,1%. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτίμησαν ότι πρόκειται για μια τεχνική εικόνα, που είχε να κάνει με κατοχύρωση κερδών. Άλλωστε, η εταιρεία ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις ομολογουμένως υψηλές προσδοκίες των αναλυτών, ενώ αύξησε επίσης και τις προβλέψεις της.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία ανακοίνωση της Nvidia που ξεπερνά τις προσδοκίες. Τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου, που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, συνέβαλαν στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έγινε βασικός μοχλός της αγοράς το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ενδιαφέρον για τη μετοχή των τσιπ εκτόξευσε την αξία της σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η σημερινή εικόνα της Nvidia οδήγησε σε πτώση και τον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο. Οι μετοχές της Amazon έχασαν 1,8%, και η Apple υποχώρησε κατά 1,9%, ενώ η Netflix σημείωσε απώλειες 3,8%. Ο κλάδος της πληροφορικής σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του S&P 500, ήτοι -1,2%, η οποία επιβαρύνθηκε από την πτώση άλλων μετοχών ημιαγωγών, όπως η Advanced Micro Devices
και η Intel.

Η Dollar Tree ήταν η μετοχή με τις χειρότερες επιδόσεις στον S&P 500, χάνοντας 12% λόγω των απογοητευτικών προβλέψεων για το τρίτο τρίμηνο. Οι μετοχές της Nike σημείωσαν πτώση 0,7%, συνεχίζοντας το αρνητικό της σερί.

“Νομίζω ότι είναι μια πολύ στενά εστιασμένη αγορά”, δήλωσε ο Phillip Colmar, στρατηγικός αναλυτής της MRB Partners, προσθέτοντας ότι λίγα μόνο ονόματα καθοδηγούν ολόκληρη την αγορά. “Ολόκληρος ο τεχνολογικός τομέας και η αγορά περίμεναν την Nvidia, καθώς έδωσε το καλύτερο βαρόμετρο για τη ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στον τεχνολογικό χώρο για το υπόλοιπο του έτους”, δήλωσε από τη μεριά του ο Dan Ives, ανώτερος αναλυτής ερευνών της Wedbush Securities.

“Ο κλάδος της τεχνολογίας επιστρέφει, κάτι που είναι ειρωνικό, διότι συνήθως όταν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν, οι αποτιμήσεις πλήττονται”, δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Carson Group Sonu Varghese.

Eν αναμονή των δηλώσεων Πάουελ

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell από το Jackson Hole του Wyoming την Παρασκευή, τα οποία η Wall Street ελπίζει ότι θα δώσουν εικόνα προς την πορεία των επιτοκίων αναφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς κινήθηκε υψηλότερα στο 4,223%, αφού έφτασε σε υψηλό 16 ετών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Πάντως το μήνυμα από την αγορά εργασίας δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό για τους υποστηρικτές της παύσης στη νομισματική σύσφιξη, καθώς ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 19 Αυγούστου μειώθηκε κατά 10.000 σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 230.000. Η μείωση ήταν απροσδόκητη, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο αριθμός θα παρέμενε αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, το προκαταρκτικό εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 1,1% για την εβδομάδα που έληξε στις 12 Αυγούστου, μειωμένο κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα από το μη αναθεωρημένο ποσοστό της προηγούμενης εβδομάδας. Η ανεργία των ασφαλισμένων κατά την ίδια εβδομάδα μειώθηκε κατά 9.000 σε 1.702.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων ήταν 1.697.250, αυξημένος κατά 5.750 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street