Έως το τέλος του έτους θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για το έργο των 280 εκατ. ευρώ του φράγματος Ταυρωπού, το οποίο θα αρδεύσει περισσότερα από 115.000 στρέμματα, δίνοντας προοπτική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή της Καρδίτσας, τόνισε ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού είναι ένας από τους πιο υγιείς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της Ελλάδας. Στόχος του υπουργείου είναι εντός του 2026 να λειτουργεί ο Ταυρωπός, ένα από τα έξι μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

ΤΟΕΒ Ταυρωπού: Ολοκληρώνεται η αρδευτική περίοδος

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά την επίσκεψή του στα γραφεία του ΤΟΕΒ, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός του, Θανάσης Μαρκινός, θα μετάσχει στην Επιτροπή του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, καθώς το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους χρονολογείται από το 1958.

«Θέλουμε να πάρουμε τις καλές πρακτικές που έχετε εφαρμόσει στο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ενόψει της δημιουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ σε όλη τη χώρα. Κάποια λειτουργούν, όπως λειτουργούν, άλλα υπολειτουργούν, άλλα έχουν γονατίσει από χρέη και κακοδιοίκηση και κάποια -ελάχιστα- εξελίσσονται και αναπτύσσονται και είναι απολύτως νοικοκυρεμένα στα οικονομικά τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.

Με τη σειρά του ο κ. Σταμενίτης επισήμανε ότι το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επιλογής αναδόχου και ότι τοο πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» αποτελεί ένα τεράστιο εγχείρημα του ΥπΑΑΤ, στο οποίο εντάσσεται και το έργο του Ταυρωπού.

Περιοδεία σε παραγωγικές μονάδες

Το πρωί ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου νερού THEONI στο Μουζάκι, τη μονάδα εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος «Χοιροφάρμ», στην Πύλη Τρικάλων καθώς και το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Πιστοποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, στο οποίο πιστοποιείται η μοναδική ποιότητα του ελληνικού προϊόντος, όπου και ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο του Κέντρου, Δρ Μωχάμετ Νταράουσε. Σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή καλύπτει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συνιστά εχέγγυο για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα καθώς ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας.

Αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών υπηρεσιών

Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου «Ελληνική Γαλακτοκομεία ΑΕ» στα Τρίκαιλα ξεναγήθηκε ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, ενώ επισκέφθηκε το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στη Λάρισα, καθώς και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων του Νομού Λάρισας.

«Ως νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ ένας από τους κεντρικούς στόχους που έχουμε θέσει, παράλληλα με τις νομοθετικές παρεμβάσεις όπου απαιτείται, είναι η βελτιστοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στη κεντρική διοίκηση και τις τοπικές υπηρεσίες», επισήμανε σχετικά ο κ. Σταμενίτης».

Ο γ.γ, Γιώργος Στρατάκος επισκέφθηκε τη «Φάρμα Καλέτση», μια μονάδα αγελαδοτροφικής γαλακτοπαραγωγής και παραγωγής βιοαερίου, η οποία καινοτομεί στον κλάδο της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO