Πρόσκληση προς τη Σαουδική Αραβία, αλλά και άλλες χώρες, να ενταχθούν στους κόλπους της BRICS, αναμένεται να απευθύνουν οι ηγέτες του μπλοκ των αναδυόμενων κρατών, σε μια προσπάθεια να διευρύνουν την παγκόσμια επιρροή της.

Οι ηγέτες από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική συμφώνησαν να επεκτείνουν την ομάδα BRICS κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ, σηματοδοτώντας την πρώτη επέκταση της BRICS από το 2010.

Εκτός από τη Σαουδική Αραβία, προσκλητήριο αναμένεται να λάβουν η Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, η Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa την Πέμπτη.

Η συζήτηση για την επέκταση του μπλοκ των BRICS, που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ήταν στην κορυφή της ατζέντας σε μια τριήμερη σύνοδο κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη.

Ενώ όλα τα μέλη των BRICS έχουν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους για την ανάπτυξη του μπλοκ, υπήρξαν διχασμοί μεταξύ των ηγετών σχετικά με το πόσο και πόσο γρήγορα.

Ένα βήμα πιο κοντά στην διεύρυνση η BRICS

Τα μέλη είπαν ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Ομάδας των Επτά στο παγκόσμιο σκηνικό.

Η ώθηση για επέκταση οδηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αλλά είχε την υποστήριξη της Ρωσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Ινδία πάντως, εκφράζει ανησυχίες ότι μία μεγαλύτερη BRICS θα μπορούσε να μετατρέψει την ομάδα σε φερέφωνο για την Κίνα, ενώ η Βραζιλία προβληματίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε «αποξένωση» από τη Δύση.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος δεν έχουν δηλώσει δημόσια τη θέση τους για πιθανή ένταξη στους BRICS, αν και το Ριάντ έστειλε αντιπροσωπεία στη συνάντηση.

Περισσότερα από 20 κράτη από τον Παγκόσμιο Νότο είχαν ζητήσει επίσημα να συμμετάσχουν πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ένα διευρυμένο BRICS, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, θα αντιπροσώπευε το 44% της παγκόσμιας οικονομίας έως το 2040, υπερβαίνοντας κατά πολύ το εκτιμώμενο μερίδιο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ομάδας των Επτά,  που προβλέπεται στο 21%.

Ρωγμές στις συζητήσεις της BRICS για διεύρυνση

Διαφωνίες

Ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, Naledi Pandor, τόνισε ότι οι ηγέτες της BRICS συμφώνησαν σε μηχανισμούς για την εξέταση νέων μελών.

«Συμφωνήσαμε για το θέμα της επέκτασης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Έχουμε ένα έγγραφο που υιοθετήσαμε το οποίο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές, και διαδικασίες για την εξέταση των χωρών που επιθυμούν να γίνουν μέλη των BRICS…Αυτό είναι πολύ θετικό».

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος χώρας-μέλους με άμεση γνώση των συζητήσεων είπε στο Reuters ότι οι ηγέτες δεν είχαν ακόμη υπογράψει ένα οριστικό πλαίσιο ένταξης.

Μια συμφωνία επρόκειτο να εγκριθεί μετά από μια σύνοδο ολομέλειας νωρίτερα την Τετάρτη, αλλά η πηγή είπε ότι είχε καθυστερήσει αφού ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εισήγαγε νέα κριτήρια εισδοχής.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση, Ινδός αξιωματούχος που γνώριζε τις λεπτομέρειες των συνομιλιών είπε στο Reuters αργά την Τετάρτη ότι η συζήτηση συνεχιζόταν.

«Χθες… Η Ινδία πίεσε για συναίνεση ως προς τα κριτήρια καθώς και το ζήτημα των ονομάτων (υποψηφίων). Υπήρξε ευρεία κατανόηση», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή