Στο μηχανισμό που θα εξετάζει την ένταξη νέων μελών στην ομάδα των BRICS σύμφωνησαν οι ηγέτες του μπλόκ ανοίγοντας την πόρτα σε δεκάδες ενδιαφερόμενες χώρες να ενταχθούν σ΄αυτή.
Οι ηγέτες του μπλοκ των BRICS, των κορυφαίων αναπτυσσόμενων χωρών, συμφώνησαν μηχανισμούς για την εξέταση νέων μελών, ανακοίνωσε η Νότια Αφρική, ανοίγοντας το δρόμο για δεκάδες ενδιαφερόμενα έθνη να ενταχθούν στην ομάδα που έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τον «Παγκόσμιο Νότο».
BRICS: Μείωση της χρήσης του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές
Η συμφωνία για την επέκταση θα μπορούσε να βοηθήσει να προσδώσουν παγκόσμια επιρροή στην ομάδα σε μια εποχή που η γεωπολιτική πόλωση ωθεί τις προσπάθειες του Πεκίνου και της Μόσχας να την σφυρηλατήσουν σε ένα βιώσιμο αντίβαρο στη Δύση.
«Συμφωνήσαμε στο θέμα της επέκτασης», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ στο Ubuntu Radio, έναν σταθμό που διαχειρίζεται το υπουργείο της, μετά τη συνάντηση των ηγετών των BRICS σε τριήμερη σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική.
«Έχουμε ένα έγγραφο που υιοθετήσαμε το οποίο καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές και αρχές, διαδικασίες για την εξέταση των χωρών που επιθυμούν να γίνουν μέλη των BRICS… Αυτό είναι πολύ θετικό».
Έντονο ενδιαφέρον από αναπτυσσόμενες χώρες
Πάνω από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αργεντινή, η Αλγερία, η Βολιβία, η Ινδονησία, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Κούβα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι Κομόρες, η Γκαμπόν και το Καζακστάν, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο φόρουμ, σύμφωνα με την προεδρεύουσα χώρα, τη Νότια Αφρική.
Θεωρούν την BRICS ως μια εναλλακτική λύση στους παγκόσμιους οργανισμούς που κυριαρχούνται από τις παραδοσιακές δυτικές δυνάμεις και ελπίζουν ότι η συμμετοχή θα αποδώσει οφέλη, όπως η χρηματοδότηση της ανάπτυξης και η αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων. Επιπλέον, η δυσαρκέσκεια τους κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου οι πλούσιες χώρες είχαν άμεση και γρήγορη πρόσβαση στα εμβόλια σ΄αντίθεση με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η διεύρυνση των BRICS βρέθηκε στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ενώ όλα τα μέλη των BRICS είχαν εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή τους για την διεύρυνση του μπλοκ, υπήρχαν διχογνωμίες μεταξύ των ηγετών σχετικά με το πόσο και πόσο γρήγορα.
Οι χώρες μέλη της έχουν επίσης οικονομίες που διαφέρουν σημαντικά σε κλίμακα. Το ΑΕΠ ανά άτομο του φτωχότερου μέλους, της Ινδίας, είναι περίπου το ένα πέμπτο εκείνου της Κίνας και της Ρωσίας. Πεκίνο και Μόσχα έχουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ελλείμματα. Η Ρωσία, σημαντικό μέλος του ΟΠΕΚ+, και η Βραζιλία είναι εξαγωγείς πετρελαίου- οι άλλες τρεις εξαρτώνται από τις εισαγωγές. Η Κίνα διαχειρίζεται ενεργά τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της- οι άλλες τέσσερις παρεμβαίνουν λιγότερο συχνά.
Επιπλέον οι κυβερνήσεις των μελών συχνά φαίνεται να έχουν λίγους κοινούς στόχους εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που περιπλέκει τη λήψη αποφάσεων με βάση τη συναίνεση.
Η Παντόρ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πλαίσιο των κριτηρίων εξέτασης των υποψηφίων, λέγοντας απλώς ότι οι ηγέτες του μπλοκ θα προβούν σε ανακοίνωση για την επέκταση πριν από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής την Πέμπτη
Latest News
Άλλα είπε, άλλα κάνει - Πού θα κινηθούν οι αυξήσεις μισθών στην Starbucks
Επαναπροσάρμοσε... προς τα κάτω η Starbucks τις αυξήσεις που προορίζονται για τους baristas μετά από μια δύσκολη χρονιά
Οι τόκοι «γονατίζουν» τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Στα 29. τρισ. το χρέος τους
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συναντούν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική τους ανόρθωση και στρέφονται στο ΔΝΤ
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;