Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε απευθυνόμενος στη σύνοδο των BRICS , που διεξάγεται στη Νότια Αφρική, ότι η χώρα του επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, “εξαπέλυσαν η Δύση και οι δορυφόροι της”.

Ο Πούτιν απηύθυνε μήνυμα μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο που διεξάγεται ως αύριο, Πέμπτη, στο Γιοχάνεσμπουργκ και επεσήμανε ότι το 2024, όταν η Μόσχα θα αναλάβει την προεδρία της ομάδας — στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική –, θα εργαστεί για την ενίσχυση του ρόλου των BRICS στον κόσμο.

Οι BRICS θα αποτελέσουν τελικά την εναλλακτική απέναντι στη Δύσης

Εξάλλου προανήγγειλε τη διεξαγωγή της επόμενης συνόδου των BRICS τον Οκτώβριο του 2024 στην πόλη Καζάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, εναντίον του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δεν μετέβη στη Νότια Αφρική και η Ρωσία εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

BRICS: Διαφωνίες στις συζητήσεις για διεύρυνση

Οι ηγέτες των BRICS συναντήθηκαν την Τρίτη προκειμένου να σχεδιάσουν τη μελλοντική πορεία του μπλοκ των αναπτυσσόμενων χωρών, ωστόσο ρωγμές επανεμφανίστηκαν ενόψει μιας κρίσιμης συζήτησης σχετικά με την πιθανή επέκταση του ομίλου, με στόχο να ενισχυθεί η παγκόσμια επιρροή του .

Οι αυξημένες εντάσεις στον απόηχο του πολέμου της Ουκρανίας και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός του Πεκίνου με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν την Κίνα και τη Ρωσία -ο πρόεδρος της οποίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραστεί στη συνάντηση διαδικτυακά- να επιδιώξουν την ενίσχυση των BRICS.

Στόχος τους είναι να χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής στις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ για να σφυρηλατήσουν την ομάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και την Ινδία, ως αντίβαρο στη δυτική κυριαρχία των παγκόσμιων θεσμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή