Τα καλά νέα από την Αυστραλία, τα οποία φαίνεται ότι αποτρέπουν επί του παρόντος την απεργία στο μεγαλύτερο εργοστάσιο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας, έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στο Άμστερνταμ βουτούν έως και 21%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2022, την Πέμπτη, και διαμορφώνονται στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν εξαιρετικά ασταθείς αυτόν τον μήνα, καθώς οι έμποροι ανέμεναν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, οι οποίοι απειλούσαν ότι με απεργίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ένα δέκατο των παγκόσμιων προμηθειών LNG.

Συμφωνία στο παρά πέντε στην Αυστραλία για το LNG

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζομένους στις επιχειρήσεις North West Shelf LNG της Woodside Energy Group Ltd εξετάζουν πλέον μια «ισχυρή προσφορά» από την εταιρεία μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Λεπτομέρειες για τη διευθέτηση θα δημοσιοποιηθούν μετά από συνάντηση με τα μέλη την Πέμπτη, είπε η Offshore Alliance — μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα συνδικάτα.

Ευάλωτη η Ευρώπη

Η Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που οδήγησε τις τιμές σε ρεκόρ πέρυσι, αναδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτη σε κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού. Ακόμη και με άφθονα αποθέματα, η περιοχή χρειάζεται συνεχή ροή LNG από τις παγκόσμιες αγορές. Οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας των αυστραλιανών εγκαταστάσεων, που τροφοδοτούν την Ασία, θα μπορούσε να προκαλέσει μια -επικίνδυνη για την Ευρώπη- μετατόπηση του LNG των ΗΠΑ ή του Κατάρ από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Με τις αποθήκες γεμάτες πάνω από το 90% πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και τη βιομηχανική ζήτηση υποτονική, η Ευρώπη προς το παρόν παραμένει καλά εφοδιασμένη.

«Θα χρειαστεί να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά τα συνδικάτα στη σημερινή τους συνεδρίαση, αλλά όλες οι ενδείξεις προς το παρόν φαίνονται υποσχόμενες ότι η απεργία στο North West Shelf θα αποφευχθεί», ανέφερε σε σημείωμα της ING Groep NV την Πέμπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια