Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανοίξει τον τρίτο γύρο κοινής αγοράς φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τις προμήθειες ενόψει του χειμώνα, αλλά και πιο ευνοϊκές τιμές, καθώς προχωρά στην πλήρη απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ε.Ε. αξιοποιεί το συλλογικό οικονομικό βάρος της μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας – AggregateEU που δημιουργήθηκε πρόσφατα, ως μέρος της απάντησής της στην απόφαση της Μόσχα να περιορίσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους για αγορά από τις 21 Σεπτεμβρίου, για παραδόσεις από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025, ανάφερε σήμερα Πέμπτη η Prisma, η οποία φιλοξενεί την πλατφόρμα αγορών της ΕΕ.

Το ευρωπαϊκό σύστημα συγκεντρώνει τη ζήτηση από εταιρείες, στη συνέχεια αναζητά προσφορές από παγκόσμιους προμηθευτές φυσικού αερίου και «παντρεύει» τους αγοραστές με τους πωλητές. Η ΕΕ δεν εμπλέκεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που ακολουθούν μεταξύ των εταιρειών για την υπογραφή συμβάσεων, ενώ το σύστημα κοινής αγοράς δεν αγοράζει ρωσικό αέριο.

Επιτυχημένοι οι πρώτοι γύροι

Οι Βρυξέλλες υιοθέτησαν αυτό το «ενεργειακό εργαλείο» ώστε να βοηθήσουν στην πλήρωση των σπηλαίων αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα,  και να συνδυάσουν την επιρροή των χωρών της ΕΕ στην αγορά, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές,  κάτι που θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό από παράγοντες της αγοράς σχετικά με το εάν οι εταιρείες θα χρησιμοποιούσαν τελικά την πλατφόρμα AggragateEU,  τα έως τώρα στοιχεία τους δύο πρώτους  διαγωνισμούς δείχνουν ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει άνετα τον στόχο της να αγοράσει από κοινού περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου.

Σε δεύτερο διαγωνισμό της ΕΕ τον Ιούλιο, οι εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για από κοινού αγορά 16 bcm φυσικού αερίου, ενώ στον πρώτο διαγωνισμό τον Μάιο υπεβλήθησαν αιτήματα για άλλα άλλα 11,6 bcm.

Αυτοί οι όγκοι αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της συνολικής ζήτησης της ΕΕ που εκτιμάται σε περίπου  360 bcm, αλλά μπορούν να συντελέσουν στη καλύτερη προετοιμασία της Ευρώπης, ενόψει του χειμώνα, όταν η αυξημένη ζήτηση για θέρμανση θα ανεβάσει την κατανάλωση.

Γεμάτες αποθήκες

Τα ποσοστά πληρότητας στις αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ, έχουν ήδη εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe,  οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό περίπου 92%, πετυχαίνοντας το ορόσημο του 90% δυόμιση μήνες νωρίτερα, από το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα του Νοεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς ως μία «ακόμα νίκη έναντι του Κρεμλίνου», το οποίο πέρυσι αποφάσισε να κόψει τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη, ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις. Και αναγκάζει τη Μόσχα να αναζητά νέους «πελάτες», προσπαθώντας να καλύψει τη μαύρη τρύπα στα οικονομικά της.

Σημειώνεται πάντως, ότι το λιγότερο ρωσικό αέριο αφήνει επίσης την ΕΕ εκτεθειμένη απέναντι στις μεγαλύτερες διακυμάνσεις των τιμών της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ο εφιάλτης… επιστρέφει: Φόβοι για εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος

Οι τιμές

Ενδεικτικές αυτού,  είναι οι πρόσφατες έντονες διακυμάνσεις που κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπό τον φόβο απεργιακών κινητοποιήσεων στην Αυστραλία.

Ακόμη και με άφθονα αποθέματα, η περιοχή χρειάζεται συνεχή ροή LNG από τις παγκόσμιες αγορές. Οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας των αυστραλιανών εγκαταστάσεων, που τροφοδοτούν την Ασία, θα μπορούσε να προκαλέσει μια -επικίνδυνη για την Ευρώπη- μετατόπιση του LNG των ΗΠΑ ή του Κατάρ από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων φαίνεται ότι αποτρέπουν επί του παρόντος την απεργία στο μεγαλύτερο εργοστάσιο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας. Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώθηκε άμεσα στην αγορά, με τις τιμές να βουτούν έως και κατά 21%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2022.

Συμφωνία στο παρά πέντε στην Αυστραλία για το LNG

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζομένους στις επιχειρήσεις North West Shelf LNG της Woodside Energy Group Ltd εξετάζουν πλέον μια «ισχυρή προσφορά» από την εταιρεία μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Λεπτομέρειες για τη διευθέτηση θα δημοσιοποιηθούν μετά από συνάντηση με τα μέλη, είπε η Offshore Alliance — μια ομάδα που εκπροσωπεί δύο μεγάλα συνδικάτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια