Μικρή μεταβολή σημειώσαν οι τιμές του πετρελαίου, εξαλείφοντας τα προηγούμενα κέρδη, καθώς οι αδύναμες οικονομικές ειδήσεις, το ισχυρότερο δολάριο και η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων αντιστάθμισαν τις πρόσφατες μειώσεις της προσφοράς αργού και την άνοδο των προθεσμιακών συμβολαίων ντίζελ των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 8 σεντς ή 0,1% στα 83,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 22 σεντς ή 0,3% στα 78,83 δολάρια.

Ομόλογα ΗΠΑ: Σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις

Το WTI οδεύει για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 26 Ιουλίου.

Σε επίπεδο εβδομάδας το Brent σημείωσε πτώση περίπου 2% και το WTI περίπου 3%. Την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν περίπου 2%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ντίζελ εκτινάχθηκαν σε υψηλό επτά μηνών την Παρασκευή, αυξάνοντας το diesel crack spread ( το περιθώριο κέρδους διύλισης), στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Τα μάκρο της ζήτησης

Τα οικονομικά νέα από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ήταν αδύναμα και το δολάριο ΗΠΑ, αυξήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε σήμα για περαιτέρω αυξήσης επιτοκίων  σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν ή η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν.

Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου. Το ισχυρότερο δολάριο μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη ζήτηση καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μειώθηκε ελαφρά τον Αύγουστο, καθώς οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό επιδεινώθηκαν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία

Η προσφορά

Από την πλευρά της προσφοράς, ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην OANDA, δήλωσε: «Οι μειώσεις της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές … (βαρύνει) λίγο».

Ο ΟΠΕΚ+ άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες στα τέλη του 2022 για να ενισχύσουν την αγορά και τον Ιούνιο παρέτειναν τους περιορισμούς της προσφοράς μέχρι το 2024.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι θα παρατείνουν τις πρόσθετες περικοπές τους μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα επέκτεινε τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο.

Η άνοδος των τιμών ενός ρωσικού αργού που πωλείται στην Κίνα θα πρέπει να κορυφωθεί σύντομα, με περισσότερα ανεξάρτητα διυλιστήρια να είναι πιθανό να στραφούν σε φθηνότερο πετρέλαιο από το Ιράν, το οποίο αύξησε τις εξαγωγές σε υψηλά 4-1/2 ετών τον Αύγουστο, δήλωσαν αρκετές εμπορικές πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities