Θετικά έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, σήμερα, λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από τον κλάδο λιανικής, την ώρα που από το Τζάκσον Χόλ , ο Τζερόμ Πάουελ της Federal Reserve έδωσε σήμα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν ή η αμερικανική οικονομία συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,01%, με τον κλάδο λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,07% στις 7.338 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε επίσης άνοδο 0,07% στις 15.631 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται έκλεισε υψηλότερα κατά 0,21% στις 7.229 μονάδες.

Wall Street: Θετική στάση αναμονής

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι ευρωπαϊκοί δείκτες μάζεψαν τις μηνιαίες απώλειες τους. Ο FTSE 100 κέρδισε 1%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,4%, ενώ ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,9%.

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν και οι μετοχές της Watches of Switzerland Group, οι οποίες έπεσαν κατά περισσότερο από 20%, τη χειρότερη ημέρα τους, αφού η εταιρεία κατασκευής πολυτελών ρολογιών Rolex ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας λιανικής πώλησης ρολογιών Bucherer. Σε ανακοίνωσή της, η Watches of Switzerland επέμεινε ότι η εξαγορά αφορούσε αποκλειστικά τον προγραμματισμό της διαδοχής για τη Rolex – η οποία εγκαταλείπει με τον τρόπο λειτουργίας της αποκλειστικά ως κατασκευαστής – και δεν αποτελούσε “στρατηγική κίνηση” στη λιανική αγορά.

Γεράκι ο Πάουελ

Διαχρονικά τα φώτα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας στρέφονται κάθε Αύγουστο στο Jackson Hole, στο Γουαϊόμινγκ, όπου πραγματοποιείται το ετήσιο Συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έδωσε γερακίσιο τόνο, καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο της Fed για το 2%. Ασχολήθηκε με την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς διανύει τα τελευταία στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για την εξάλειψη του χειρότερου πληθωριστικού σοκ των τελευταίων δεκαετιών.

Τα σχόλια ήρθαν την ημέρα που επιβεβαιώθηκε ότι ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε προσαρμοσμένη σε τιμές βάση σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022. Προσαρμοσμένο σε τιμές, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση.

Επίσης, το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται τον Αύγουστο, με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος να υποχωρεί στο 85,7 έναντι 87,3 τον Ιούλιο, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Η μέτρηση ήταν χειρότερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Με την τελευταία πτώση, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος έπεσε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2022, καταγράφοντας πτώση για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρώτη θετική εβδομάδα μετά από τέσσερις πτωτικές

Τη ζώνη των 1.300 μονάδων επιβεβαίωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να δίνει το μήνυμα ότι μπορεί να διαπεράσει το όριο που σταμάτησε την αντίδραση αυτής της εβδομάδας. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,30% στις 1.299,76 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 60 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές