Αγοράζει η Κίνα μαζικά αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ; Αυτό πιστεύουν ορισμένοι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί βουλευτές, οι οποίοι πιέζουν να θεσπιστούν μέτρα ρύθμισης της ξένης ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας στις ΗΠΑ καθώς φοβούνται ότι κινεζικές οντότητες αγοράζουν μαζικά γη, ακόμα και κοντά σε ευαίσθητες τοποθεσίες.

Νουριέλ Ρουμπινί: Αποτρέποντας τον πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

Από την εξέταση χιλιάδων εγγράφων που κατατέθηκαν στο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ όμως, από το NBC News, προκύπτει ότι στην πραγματικότητα οι αγορές γης από Κινέζους είναι εξαιρετικά περιορισμένες: Μόλις 1.400 στρέμματα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, σε μια χώρα με 1,3 δισ. στρέμματα γεωργικής γης. Όπως τονίζει το CNBC, το συνολικό ποσό της αμερικανικής γεωργικής γης που ανήκει σε κινεζικά συμφέροντα είναι μικρότερο από τα τρία εκατοστά του 1%.

Χαλαρή νομοθεσία

Από τα ίδια έγγραφα πάντως προκύπτει ότι το ομοσπονδιακό σύστημα εποπτείας της αγοράς γης είναι χαλαρό, και η επιβολή περιοριστικών μέτρων ελάχιστη.

Οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή οντότητα με έδρα εκτός ΗΠΑ αγοράζει ή μισθώνει γεωργική γη στη χώρα απαιτείται, από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, να αναφέρει τη συναλλαγή στο USDA εντός 90 ημερών. Ορισμένες εξ αυτών ωστόσο δεν αναφέρθηκαν για χρόνια – σε μία περίπτωση, περισσότερα από 20 χρόνια. Την ίδια περίοδο, δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο άνω των 121.000 δολαρίων.

Το NBC News μπόρεσε να ελέγξει τα αρχεία αγορών και μισθώσεων γεωργικής γης από αλλοδαπούς από 35 πολιτείες των ΗΠΑ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022. Η συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών αφορούσαν ευρωπαϊκές εταιρείες αιολικής ενέργειας που μίσθωσαν γη από αγρότες των ΗΠΑ για κατασκευή ανεμογεννητριών. Μια ιταλική αιολική εταιρεία είχε μισθώσει 40 εκτάσεις γεωργικής γης σε μία μόνο αγροτική κομητεία του Ιλινόις. Η ίδια εταιρεία μισθώνει εκτάσεις σε τουλάχιστον άλλες τέσσερις πολιτείες.

Σε αυτές τις 35 πολιτείες, το NBC News εντόπισε 11 αγορές από κινεζικές οντότητες που είχαν αναφερθεί στο USDA από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Ενδεικτικά, η Smithfield Foods ανέφερε ότι αγόρασε 186 στρέμματα το 2022 και το 2023 στο Μιζούρι και τη Βόρεια Καρολίνα, προσθέτοντάς τα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιό της στις ΗΠΑ που περιλαμβάνει περίπου 128.000 στρέμματα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Πρώην αμερικανική εταιρεία, η Smithfield Foods αγοράστηκε από μια κινεζική οντότητα το 2013.

Αυξάνονται οι εκτάσεις που περνούν σε ιδιοκτήτες εκτός ΗΠΑ

«Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε ο Jim Monroe, αντιπρόεδρος εταιρικών υποθέσεων της Smithfield. «Η ιδιοκτησία της αγροτικής γης των ΗΠΑ δεν είναι ένα από αυτά».

Συνολικά το ποσοστό της γεωργικής γης που ανήκει σε ξένα συμφέροντα αυξάνεται, σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωργικών Υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της γεωργικής γης που ελέγχεται από ξένους αυξανόταν κατά μέσο όρο κατά 800.000 στρέμματα ετησίως από το 2011 έως το 2015, όμως ο ρυθμός επιταχύνθηκε σε 2,2 εκατομμύρια στρέμματα ετησίως από το 2015 έως το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή