Ο Κλοντ Πικάσο, ένα από τα τέσσερα παιδιά του Πάμπλο Πικάσο, πέθανε σε ηλικία 76 ετών. Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη από το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο δεν διευκρίνισε την αιτία θανάτου.

Τι εντόπισαν ειδικοί κρυμμένο σε πίνακα του Πικάσο;

Πέθανε λίγους μήνες μετά τον θάνατο της μητέρας του, καλλιτέχνιδας Φρανσουάζ Ζιλό, η άφησε την τελευταία της πνοή τον Ιούνιο σε ηλικία 101 ετών, και κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 50ή επέτειο του θανάτου του πατέρα του, το έργο του οποίου αποτελεί αντικείμενο πολλών μουσειακών εκθέσεων σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Η κόρη της Ζιλό και αδελφή του Κλοντ, Παλόμα Πικάσο, βρίσκεται εν ζωή.

Με την ιδιότητά του ως διορισμένου από το δικαστήριο διαχειριστή της περιουσίας του Πικάσο, μια θέση που κατείχε από το 1989 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Κλοντ εργάστηκε μαζί με τους πολλούς απογόνους του πατέρα του για να διαχειριστεί την κληρονομιά του καλλιτέχνη. Η επιχείρηση δεν ήταν πάντα ομαλή, καθώς συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Πικάσο προέκυπταν περιοδικά και γίνονταν γνωστές στα ΜΜΕ.

Πριν ακόμη πεθάνει ο Πάμπλο Πικάσο, το 1970, ο Κλοντ, τότε 22 ετών, κατέθεσε μήνυση στα γαλλικά δικαστήρια για να αναγνωριστεί ως νόμιμος γιος του πατέρα του, κάτι που θα έκανε επίσημα τον Κλοντ κληρονόμο, σύμφωνα με τον Guardian. Ένα δικαστήριο αποφάσισε τελικά υπέρ του ίδιου και της αδελφής του Παλόμα, καθιστώντας τους νόμιμους κληρονόμους του Πικάσο τέσσερα χρόνια αργότερα, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη το 1973.

Ήταν η πρώτη σε μια σειρά εσωτερικών μαχών μεταξύ της οικογένειας Πικάσο που θα εκτυλίσσονταν τις επόμενες δεκαετίες. Πολλές από αυτές τις συγκρούσεις έφεραν τον Κλοντ εναντίον άλλων κληρονόμων του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης συζύγου του Ζακλίν Ροκ, της ετεροθαλούς αδελφής του Μάγια Ουιντμάιερ-Πικάσο, μητέρα της οποίας ήταν η Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, και τα εγγόνια του ζωγράφου Μαρίνα Πικάσο και Μπερνάρ Ρουίζ-Πικάσο, τα παιδιά του μεγαλύτερου γιου του καλλιτέχνη, Πολ Πικάσο, μέσω της πρώτης του συζύγου Όλγκα Κοκλόβα.

Πουλώντας το όνομα του πατέρα του στη Citroen

Η πιο εκρηκτική αντιπαράθεση σημειώθηκε το 1999, όταν ο Κλοντ πούλησε το όνομα και την υπογραφή του πατέρα του στην PSA Peugeot-Citroen, η οποία κυκλοφόρησε το αυτοκίνητο με τον όνομα του καλλιτέχνη. Η Μαρίνα μήνυσε τον Κλοντ, ισχυριζόμενη ότι δεν σεβάστηκε «έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους, μια ιδιοφυΐα». Ερωτηθείς για την κατάσταση, ο δικηγόρος του Κλοντ είπε στον Guardian: «Ο Κλοντ Ρουίζ Πικάσο αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των πέντε επιζώντων κληρονόμων ότι δικαιούται απόλυτα να εκμεταλλευτεί το εμπορικό σήμα του Picasso».

Σε συνεντεύξεις, ο Κλοντ είπε ότι ποτέ δεν πίστευε ότι θα έπαιζε έναν τέτοιο ρόλο. «Ποτέ δεν περίμενα ούτε επιθυμούσα να έχω κάποιο ρόλο σαν αυτόν ή να έχω κάποια επιρροή στην κληρονομιά του πατέρα μου», είπε κάποτε στον βιογράφο του Πικάσο, Τζον Ρίτσαρντσον. Μιλώντας για τον αείμνηστο αδερφό του, είχε δηλώσει: «Ο Πολ είπε επίσης, λίγο πριν πεθάνει, “ξέρεις, αν είμαστε στο χάλι που βρισκόμαστε, είναι δικό σου λάθος”».

Ο Κλοντ Πικάσο γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε στην Αγγλία και τη Γαλλία και συνέχισε να ζει στη Νέα Υόρκη μεταξύ 1967 και 1974. Ήταν για λίγο βοηθός του διάσημου φωτογράφου Ρίτσαρντ Άβεντον και έγινε και ο ίδιος φωτορεπόρτερ.

Διαχειριστής του ιδρύματος

Το 1989, ο Κλοντ έγινε ο διορισμένος από το δικαστήριο διαχειριστής του ιδρύματος Πικάσο, Succession Picasso. Μέσω της θέσης αυτής, έλεγχε τη χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων του Πικάσο. Διατήρησε τη θέση μέχρι τον Ιούλιο, όταν ανέλαβε η αδερφή του Παλόμα.

Μπορούσε να γίνει φορτικός σε θέματα για την κληρονομιά του πατέρα του. Το 2018, είπε κάποτε ότι πολλές εκθέσεις του Πικάσο «δεν είναι απαραίτητες» και ότι το Μουσείο Πικάσο του Παρισιού δανείζει υπερβολικά συχνά τα έργα. Είπε ότι πολλά έργα της συλλογής δεν ήταν σε θέση να ταξιδεύουν τόσο συχνά όσο το έκαναν και ότι το «τσουνάμι» των εκθέσεων που λαμβάνει χώρα περιλαμβάνει πολλές που «δεν περιγράφονται και δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να σερφάρουν στη μαγεία ενός μεγάλου ονόματος»

Ωστόσο, ο Κλοντ φαινόταν επίσης να νιώθει πολύ περήφανος για τη δουλειά του για τον οργανισμό. «Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε από τον Πικάσο», είπε στον Ρίτσαρντσον.

Ο έμπορος τέχνης Λάρι Γκασόγκιαν ανέφερε σε μια ανακοίνωση: «Ήταν αφοσιωμένος φύλακας και ερμηνευτής της κληρονομιάς του πατέρα του, καθοδηγώντας το ίδρυμα Πικάσο από την ίδρυσή του και υποστηρίζοντας με ενθουσιασμό διεθνείς υποτροφίες και εκθέσεις. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας μεγάλος φίλος. Η καρδιά μας είναι με όλη την οικογένεια του Κλοντ.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus