Γραμμή

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος βγήκε χθες το πρωί στο Mega και τοποθετήθηκε συνολικά για την καταστροφή – συνεχίζεται! – που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές και την κριτική που έχει δεχθεί η κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλίμα

Η επίσημη θέση, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι περίπου η εξής: η κλιματική κρίση έχει διαμορφώσει ένα ζοφερό περιβάλλον στη Μεσόγειο, οι πυρκαγιές ήταν πολλές και ταυτόχρονες και κάναμε ότι μπορούσαμε και τα καλοκαίρια μας, από εδώ και πέρα θα είναι δύσκολα! Περίπου το έχουν προεξοφλήσει η Ελλάδα – εφόσον ανήκει στην περιοχή της Μεσογείου – θα ξεμείνει από δάση. Αυτό!

Αλητήριοι

Και λίγο αργότερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας «έβαλε» κατά των «αλητήριων εμπρηστών», επιβεβαιώνοντας το ρηθέν παρά του κ. Σκέρτσου για «περισσότερες από 100 συλλήψεις». Δηλαδή – και συνοψίζοντας – η κλιματική κρίση δημιουργεί «εύφορο έδαφος» το οποίο εκμεταλλεύονται οι «αλητήριοι εμπρηστές». Ως εκ τούτου η κυβέρνηση φεύγει από το κάδρο των ευθυνών!

Δεύτερος

Η αγωνία που διακατέχει το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι προφανής. Αν η «νέα» κυβέρνηση συνεχίσει με τον ίδιο βηματισμό που ξεκίνησε από την ορκωμοσία της και εντεύθεν, τότε στις ευρωεκλογές – που θα είναι μία πραγματική και μεγάλη «δημοσκόπηση» – θα φανεί αν ο βασιλιάς είναι γυμνός ή ενδεδυμένος! Και επειδή τα πράγματα γενικότερα δεν είναι εύκολα  – πχ με την ακρίβεια – και ως εκ τούτου ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, το επιτελείο του Μαξίμου φροντίζει για να έχει. Γιατί αν μη τι άλλο γνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να τρέχει κανείς μόνος του και να έρθει … δεύτερος!

Παροχές;

Γι΄ αυτό και δεν αποκλείεται, ενόψει της ΔΕΘ, να «κατασταλούν» οι αντιστάσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και να γίνουν κάποιες παροχές. Βέβαια σ΄ αυτή την περίπτωση υπάρχει το πρόβλημα της πολυθρύλητης και αναμενόμενης «επενδυτικής βαθμίδας» – την αναμένουν με … τιμές αρχηγού κράτους, όπως οι χριστιανοί το «Αγιον Φως» από τα Ιεροσόλυμα! Κι οι οίκοι αξιολόγησης το έχουν κάνει μάλλον complicated….

Κινητικότητα

Εν τω μεταξύ στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 2ας Σεπτεμβρίου όλο και μεγαλώνει το ενδιαφέρον – μην φανταστείτε τίποτα εντυπωσιακό, αλλά μία κινητικότητα παρατηρείται. Βέβαια μέχρι την ημέρα που θα γίνει το Διαρκές Συνέδριο και θα «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες, το ενδιαφέρον συντηρείται και από την «ονοματολογία» των επιπλέον υποψηφίων – εκτός των τεσσάρων.

Εκδηλώσεις

Τελευταίες εξελίξεις είναι η δημόσιες τοποθετήσεις πρώτον, του κ. Στέφανου Κασελάκη – στενού φίλου του κ. Παύλου Πολάκη – που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει την υποψηφιότητα του για πρόεδρος του κόμματος. Και δεύτερον, του κ. Διονύση Τεμπονέρα, η οποία έχει εκληφθεί και ως υποψηφιότητα για τη θέση του νέου γραμματέα του κόμματος, μετά από την εκλογή του προέδρου.

Απάντηση

Και εκκρεμεί τελικά – ναι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο! – της απάντησης του κ. Σωκράτη Φάμελλου στην πρόσκληση αρκετών κεντρικών στελεχών για να κατέλθει ως υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Στην περίπτωση της θετικής αποδοχής από τον κ. Φάμελλο, είναι φανερό ότι η υποψηφιότητα που θα πληγεί περισσότερο είναι αυτή του κ. Νίκου Παππά – η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν φαίνεται να έχει δυναμική και σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαιη η δεύτερη θέση! Εχει απωλέσει αρκετούς βασικούς υποστηρικτές. Όμως μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου – η πρώτη Κυριακή της ψηφοφορίας – οι ημέρες δεν είναι πολλές. Και τότε θα βγουν και τα σχετικά συμπεράσματα….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories