Το «Barbenheimer», η αντιπαράθεση δύο εξαιρετικά διαφορετικών ταινιών της Barbie και του Oppenheimer», είναι το πολιτιστικό φαινόμενο του φετινού καλοκαιριού. Έχει μπει και στο λεξικό ως ένας χαρακτηρισμός δύο αταίριαστων γεγονότων που συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Μια εκδοχή αυτής της ιδέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναλύσει τις συμβαίνει σήμερα στις αγορές. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε ανάλυσή του, ο Μαρκ Χέφελε, Chief Investment Officer, της UBS Global Wealth Management.

Το φαινόμενο Barbenheimer «ανασταίνει» την κινηματογραφική βιομηχανία [γράφημα]

Προσθέτει ωστόσο, ότι στην περίπτωση των αγορών δεν πρόκειται για αταίριαστα γεγονότα, αλλά για αντιφατικά στοιχεία και αντικρουόμενες ερμηνείες δεδομένων, τιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και η τρέχουσα πολιτική της Federal Reserve.

Ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων τα οποία χαρακτηρίζει ως «marketheimer», οι αγορές βρίσκονται σε διελκυστίνδα αντίθετων δυνάμεων, οι οποίες αλληλοεξουδετερώνονται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής κατεύθυνση. Και πολλά από αυτά τα ζητήματα καταλήγουν σε απλές ερωτήσεις χωρίς εύκολες απαντήσεις.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά -σύμφωνα με το σημείωμα της UBS:

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση, ή σύντομα θα λυγίσουν υπό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων; Πριν από δύο εβδομάδες, η απάντηση θα έγερνε σαφώς υπέρ της καλής κατάστασης με βάση την επιτάχυνση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο και θετικά αποτελέσματα 2ου τριμήνου από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο τόνος από άλλους λιανοπωλητές ήταν πιο προσεκτικός. Και προέκυψε το θέμα με το υπερβολικό χρέος μέσω πιστωτικών καρτών. Επίσης, την Τρίτη η τελευταία έκθεση JOLTS για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειξε μειώσεις τόσο στον αριθμό αυτών που παραιτούνται όσο και των νέων θέσεων εργασίας, ενώ τα στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης
επιδεινώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Το «ουδέτερο επιτόκιο» της Fed είναι στο 2,5% ή πολύ υψηλότερα;  Πριν από την ομιλία του προέδρου της Fed, στο Τζάκσον Χολ, υπήρχαν εικασίες ότι ο Τζερόμ Πάουελ μπορεί να σηματοδοτούσε ότι έχει αλλάξει το σκεπτικό σχετικά με το ουδέτερο επιτόκιο (r-star ή r*). Ο Πάουελ, μάλλον σοφά, απέφυγε το θέμα. Ενώ η ειλικρινής απάντηση είναι ότι το επίπεδο του r*
είναι αβέβαιο, δεν θα σταματήσει τη συζήτηση μεταξύ των επενδυτών που διαφωνούν ότι το βραχυπρόθεσμο r* είναι υψηλότερο από 2,5%, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτική δεν είναι
πολύ περιοριστική.

Οι υψηλότερες αποδόσεις 10ετών και των 30ετών ομολόγων είναι επιβλαβείς για την ανάπτυξη, ή αντικατοπτρίζουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης; Πολύ απλά, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για αυτό το ζήτημα. Το τεχνικό επιχείρημα είναι ότι η προοπτική μεγάλων κρατικών ελλειμμάτων για το άμεσο μέλλον, χωρίς το όφελος της εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, κάτι που τελικά θα γίνει τροχοπέδη για την ανάπτυξη και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η θεμελιώδης υπόθεση για τις υψηλότερες αποδόσεις είναι ότι συνάδουν με μια ομαλή προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ.

Είναι οι επενδυτές διατεθειμένοι να «πουλήσουν το ράλι» ή να «αγοράσουν την πτώση» («sell the rallies» or «buy the dips?); Η αδυναμία της μετοχής της Nvidia να διατηρήσει τα κέρδη της αποτελεί μία ένδειξη για όσους υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές είναι επιδιώκουν να πουλήσουν στην άνοδο αντί να αυξήσουν την έκθεσή τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι τα βασικό σενάριο, αλλά οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο αυτού που συνέβη μετά την άνοδο του S&P 500 κατά 20% από την από αρχή του έτους και κατά 10% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Χέφελε, ο αμερικανικός καταναλωτής και κατ’ επέκταση η αμερικανική οικονομία, θα παραμείνουν αρκετά ανθεκτικοί μέχρι το 2024. Αλλά η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική και αυτό θα βαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα.

Ο αναλυτής της UBS καταλήγει λέγοντας  ότι ενώ οι επενδυτές έχουν δίκιο που κάνουν αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις, οι συζητήσεις σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα και την πορεία της αγοράς τον Αύγουστο θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη με αρκετό σκεπτικισμό.

Οι οικονομικές προοπτικές δεν έχουν αλλάξει ριζικά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Συνήθως οι επενδυτές επιλέγουν να «πουλήσουν το ράλι» μέχρι να ενισχυθούν οι προσδοκίες τους για ήπια προσγείωση. Αλλά με περισσότερα από 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια στις χρηματαγορές, οι επενδυτές έχουν άφθονα μετρητά να «αγοράσουν την πτώση».

Και στο καλοκαίρι του Barbenheimer οι επενδυτές  φαίνεται ότι θα είναι «sellers of rallies» και «buyers of dips», καταλήγει ο αναλυτής της UBS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές