Σχέδιο χιλιάδων απολύσεων και περικοπής κόστους άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε η UBS, η οποία σκοπεύει να καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας μόνο στην Ελβετία, μετά την απορρόφηση της Credit Suisse.

Το σχέδιο για την περικοπή περίπου μίας στις 12 θέσεις εργασίας επί ελβετικού εδάφους στον τραπεζικό γίγαντα δίνει μια γεύση της κλίμακας της αναταραχής καθώς η UBS αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες μετά τη διάσωση της άλλοτε ανταγωνίστριας τράπεζας.

To «μάρμαρο» όπως όλα δείχνουν θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι απολύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να κυμανθούν από 30.000 έως 35.000 άτομα.

UBS: Κέρδη ρεκόρ 29 δισ. δολ. στο δεύτερο τρίμηνο του 2023

Οι αρχικές περικοπές θέσεων εργασίας ακολουθούν την απόφαση του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσίας στον κόσμο να απορροφήσει τον τοπικό βραχίονα της Credit Suisse, που πέρυσι ήταν ο μοναδικός κερδοφόρος κλάδος της, αντί να τον αποσπάσει, κάτι που εξέτασε επίσης η UBS.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η πλήρης απορρόφηση είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για την UBS…και την ελβετική οικονομία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti.

Σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό, ο Ermotti είπε ότι 3.000 θέσεις εργασίας στην Ελβετία θα καταργηθούν, ενώ περισσότεροι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν οικειοθελώς, για παράδειγμα, μέσω προγραμμάτων συνταξιοδότησης. Ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η Credit Suisse έχει ήδη ανακοινώσει ότι 8.000 άτομα είχαν σταματήσει να εργάζονται στην τράπεζα τους τελευταίους μήνες, πριν από τις ανακοινώσεις που έγιναν την Πέμπτη.

Η πρόβλεψη της UBS για εξοικονόμηση περίπου 10 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2026 συγκρίνεται με μια προηγούμενη εκτίμηση για περικοπές ύψους 8 δισ. δολαρίων έως το 2027.

Σε υψηλό 15ετίας η μετοχή

Η μετοχή της UBS σημείωσε άνοδο 6%, φτάνοντας σε υψηλό 15ετίας, μετά την ανακοίνωση των περικοπών μαζί με τα πρώτα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η τράπεζα από την εξαγορά.

Με χρηματιστηριακή αξία 77 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, η UBS σημείωσε επίσης μια αισιόδοξη νότα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της. Βλέπει μια ανάκαμψη του κλίματος μεταξύ των πλουσίων πελατών και αναμένει ότι οι ισχυρότερες χρηματοπιστωτικές αγορές θα ενισχύσουν επίσης τις προμήθειες που της αποφέρουν κέρδη.

Ωστόσο, η απόφαση για την απορρόφηση της τοπικής λειτουργίας της Credit Suisse αμφισβητείται στην Ελβετία. Ο πληρεξούσιος σύμβουλος Ethos, που εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία και ιδρύματα που κατείχαν μετοχές και στις δύο τράπεζες, εκτιμά ότι η απορρόφηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί «ένας σημαντικός συστημικός κίνδυνος για την Ελβετία, ένας σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος στην απασχόληση και θα προκαλέσει ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή