
Τρόπους για να μετριάσει το «ντόμινο» των αντιδράσεων στην εγκατάσταση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναζητά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Και καθώς πλέον στο «στόχαστρο» των τοπικών φορέων και ομάδων που αντιδρούν έχουν μπει, εκτός από τα αιολικά πάρκα, και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται ρύθμιση για να «πρασινίσει» τα ηλιακά πάνελ και να σταματήσει την οπτική όχληση.
Helleniq Energy: Αποκτά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κοζάνη
Ποιους αφορά
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» παράγοντας του ΥΠΕΝ, στο επόμενο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα περιληφθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι κάτοχοι όλων των φωτοβολταϊκών σταθμών (με εξαίρεση κάποιους μικρούς κάτω του 1 MW) θα οφείλουν – είτε κατά την εγκατάστασή τους και οπωσδήποτε πριν την ηλέκτριση τους – να προχωρούν σε φύτευση περιμετρικά της εγκατάστασης, την οποία θα πρέπει να συντηρούν για όσα χρόνια λειτουργεί το ηλιακό πάρκο.

Η υποχρέωση της φύτευσης θα εξειδικεύεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου ενώ θα αφορά εκτός από τους νέους και υφιστάμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς , οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο ή σύστημα. Μάλιστα, η φύτευση ενδέχεται να επιβληθεί και εντός των φωτοβολταϊκών πάρκων, στα όρια διακριτών υποπεριοχών του συνολικού έργου.
Τα είδη
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιλέγονται είδη που φύονται στην κάθε περιοχή, ενώ θα απαγορεύεται η φύτευση ειδών που περιλαμβάνονται στον εθνικό ή ευρωπαϊκό κατάλογο των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών. Επίσης, το ύψος τους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των εγκαταστάσεων του φωτοβολταϊκού σταθμού (φωτοβολταϊκά πλαίσια, αντιστροφείς) προκειμένου να περιοριστεί η οπτική όχληση και η αλλοίωση του τοπίου.
Για την επιλογή του είδους που θα φυτεύεται θα συνυπολογίζεται το εδαφικό υπόστρωμα και η δυνατότητα άρδευσης. Για τις περιπτώσεις φωτοβολταϊκών σταθμών που εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις θα εφαρμόζονται οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας περί φύτευσης.
Στην περίπτωση που για τη υποχρέωση φύτευσης απαιτηθεί τροποποίηση της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης καθώς και άλλων αδειών ή εγκρίσεων, οι αιτήσεις τροποποίησης θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. Όσον αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων κατηγορίας Α (εκείνα που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον), η προσαρμογή στις υποχρεώσεις φύτευσης θα συνιστά διαφοροποίηση μικρής κλίμακας.
Υπουργική απόφαση
Πάντως, όλες οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την ψήφιση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τα χαρακτηριστικά, το είδος και το ύψος φυτών και θάμνων, τις απαιτούμενες αποστάσεις από την εγκατάσταση, τη διαδικασία έγκρισης και ελέγχου με αυτοψία, τις κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης, τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών σταθμών κλπ. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει ειδικότερες προβλέψεις ως προς τη φύτευση για έργα που έχουν επιλεγεί ή θα επιλεγούν έπειτα από συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών καθώς και για περιπτώσεις εξαίρεσης από την υποχρέωση φύτευσης για λόγους μορφολογίας ή φυσιολογίας του εδάφους.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία