REUTERS BREAKINGVIEWS

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS φαίνεται ολοένα και πιο καλή – ίσως αρκετά καλή. Το αφεντικό Σέρτζιο Ερμότι σχεδιάζει να διατηρήσει το εγχώριο franchise της μικρότερης τράπεζας και πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει το κόστος πιο σκληρά και πιο γρήγορα από ό,τι είχε σχεδιάσει ο προκάτοχός του Ραλφ Χάμερς. Το πρόβλημα είναι ότι οι περικοπές αυξάνουν και την πιθανότητα αντιδράσεων.

Τρεις ήταν οι βασικές ερωτήσεις από τους μετόχους ενόψει των καθυστερημένων αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της UBS την Πέμπτη, τα πρώτα που ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse τον Ιούνιο.

Θα αυξήσει ο Ερμότι τον στόχο του Χάμερς για περικοπές κόστους ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Πόσοι πελάτες έχουν αποσύρει τα χρήματά τους ή σταμάτησαν να συναλλάσσονται με την τράπεζα, για να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση σε έναν μεγάλο αντισυμβαλλόμενο; Και τι θα κάνει η UBS με την τοπική επιχείρηση της Credit Suisse;

Ο Ερμότι είχε καλά νέα και στα τρία σημεία. Διατηρεί την ελβετική επιχείρηση της Credit Suisse, η οποία του επιτρέπει να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στη χώρα και να εξοικονομήσει ζουμερά έξοδα. Εν τω μεταξύ, τα βασικά franchise της UBS δεν έχουν πληγεί από τη συμφωνία: ο βασικό τομέας διαχείρισης παγκόσμιου πλούτου συγκέντρωσε 16 δισεκατομμύρια δολάρια από νέα χρήματα πελατών τους τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου, την καλύτερη απόδοση του δεύτερου τριμήνου της μονάδας σε πάνω από μια δεκαετία.

Και ενώ ορισμένες επιχειρήσεις της Credit Suisse εξαφανίζονται, τον Ερμότι δεν τον νοιάζει. Τα έσοδα της εξαγορασθείσας τράπεζας μειώθηκαν κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου, αφού εξαιρέθηκαν έκτακτες δαπάνες, όπως προσαρμογές αποτίμησης. Σε ετήσια βάση η τριμηνιαία αυτή πτώση υποδηλώνει ένα πλήγμα στα έσοδα ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το κόστος άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο Ερμότι υπολογίζει ότι μπορεί να μειώσει. Είναι επίσης καθησυχαστικό ότι η μεγαλύτερη πτώση συνέβη στην επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, την οποία η Ερμότι σκοπεύει να καταστρέψει ούτως ή άλλως. Καθησυχαστικά, ο τομέας διαχείρισης περιουσίας της πληγείσας τράπεζας δεν βλέπει πλέον τους πελάτες της να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Ο κίνδυνος είναι ότι τα θετικά νέα για τους μετόχους δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στην Ελβετία. Η τράπεζα ενέγραψε κέρδη 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο και απόδοση 178% στα ίδια κεφάλαια. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα λογιστικό τέχνασμα που προκύπτει από το γεγονός ότι η UBS πλήρωσε λιγότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, είναι ένας αριθμός που μπορεί να μείνει στο μυαλό των Ελβετών πολιτικών. Το ίδιο θα κάνουν και οι προβλεπόμενες απώλειες 3.000 θέσεων εργασίας στη χώρα, όπως περιέγραψε ο Ερμότι την Πέμπτη.

Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ήδη για το νέο βάρος της UBS. Ορισμένοι πολιτικοί έχουν προτείνει τον καθορισμό ορίων στον ισολογισμό της τράπεζας. Η Ελβετική Επιτροπή Ανταγωνισμού μελετά επίσης τη συμφωνία. Μετά από άνοδο 5% την Πέμπτη, η τιμή της μετοχής της UBS είναι πλέον πάνω από το ένα τρίτο από τις 17 Μαρτίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν συμφωνήσει για την εξαγορά. Για τον Ερμότι, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ότι η επιτυχία με τους μετόχους, τού ζωγραφίζει μόνο έναν μεγαλύτερο πολιτικό στόχο στην πλάτη του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners