REUTERS BREAKINGVIEWS
Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS φαίνεται ολοένα και πιο καλή – ίσως αρκετά καλή. Το αφεντικό Σέρτζιο Ερμότι σχεδιάζει να διατηρήσει το εγχώριο franchise της μικρότερης τράπεζας και πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει το κόστος πιο σκληρά και πιο γρήγορα από ό,τι είχε σχεδιάσει ο προκάτοχός του Ραλφ Χάμερς. Το πρόβλημα είναι ότι οι περικοπές αυξάνουν και την πιθανότητα αντιδράσεων.
Τρεις ήταν οι βασικές ερωτήσεις από τους μετόχους ενόψει των καθυστερημένων αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου της UBS την Πέμπτη, τα πρώτα που ανακοινώθηκαν μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse τον Ιούνιο.
Θα αυξήσει ο Ερμότι τον στόχο του Χάμερς για περικοπές κόστους ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων; Πόσοι πελάτες έχουν αποσύρει τα χρήματά τους ή σταμάτησαν να συναλλάσσονται με την τράπεζα, για να αποφύγουν την υπερβολική έκθεση σε έναν μεγάλο αντισυμβαλλόμενο; Και τι θα κάνει η UBS με την τοπική επιχείρηση της Credit Suisse;
Ο Ερμότι είχε καλά νέα και στα τρία σημεία. Διατηρεί την ελβετική επιχείρηση της Credit Suisse, η οποία του επιτρέπει να αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στη χώρα και να εξοικονομήσει ζουμερά έξοδα. Εν τω μεταξύ, τα βασικά franchise της UBS δεν έχουν πληγεί από τη συμφωνία: ο βασικό τομέας διαχείρισης παγκόσμιου πλούτου συγκέντρωσε 16 δισεκατομμύρια δολάρια από νέα χρήματα πελατών τους τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου, την καλύτερη απόδοση του δεύτερου τριμήνου της μονάδας σε πάνω από μια δεκαετία.
Και ενώ ορισμένες επιχειρήσεις της Credit Suisse εξαφανίζονται, τον Ερμότι δεν τον νοιάζει. Τα έσοδα της εξαγορασθείσας τράπεζας μειώθηκαν κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου, αφού εξαιρέθηκαν έκτακτες δαπάνες, όπως προσαρμογές αποτίμησης. Σε ετήσια βάση η τριμηνιαία αυτή πτώση υποδηλώνει ένα πλήγμα στα έσοδα ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το κόστος άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο Ερμότι υπολογίζει ότι μπορεί να μειώσει. Είναι επίσης καθησυχαστικό ότι η μεγαλύτερη πτώση συνέβη στην επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, την οποία η Ερμότι σκοπεύει να καταστρέψει ούτως ή άλλως. Καθησυχαστικά, ο τομέας διαχείρισης περιουσίας της πληγείσας τράπεζας δεν βλέπει πλέον τους πελάτες της να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Ο κίνδυνος είναι ότι τα θετικά νέα για τους μετόχους δεν παίζουν μεγάλο ρόλο στην Ελβετία. Η τράπεζα ενέγραψε κέρδη 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο και απόδοση 178% στα ίδια κεφάλαια. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ένα λογιστικό τέχνασμα που προκύπτει από το γεγονός ότι η UBS πλήρωσε λιγότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, είναι ένας αριθμός που μπορεί να μείνει στο μυαλό των Ελβετών πολιτικών. Το ίδιο θα κάνουν και οι προβλεπόμενες απώλειες 3.000 θέσεων εργασίας στη χώρα, όπως περιέγραψε ο Ερμότι την Πέμπτη.
Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ήδη για το νέο βάρος της UBS. Ορισμένοι πολιτικοί έχουν προτείνει τον καθορισμό ορίων στον ισολογισμό της τράπεζας. Η Ελβετική Επιτροπή Ανταγωνισμού μελετά επίσης τη συμφωνία. Μετά από άνοδο 5% την Πέμπτη, η τιμή της μετοχής της UBS είναι πλέον πάνω από το ένα τρίτο από τις 17 Μαρτίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν συμφωνήσει για την εξαγορά. Για τον Ερμότι, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ότι η επιτυχία με τους μετόχους, τού ζωγραφίζει μόνο έναν μεγαλύτερο πολιτικό στόχο στην πλάτη του.
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου