Για μια ακόμα χρονιά το brand Ελλάδα απέδειξε τη δυναμική του ως must καλοκαιρινός ταξιδιωτικός προορισμός.

Ο πήχης των φετινών εσόδων από τον τουρισμό ήταν ήδη από την αρχή της χρονιάς το μεγάλο στοίχημα για τους επιχειρηματίες του χώρου. Στόχος είναι αυτά να ξεπεράσουν τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019, της χρονιάς πριν την πανδημία, όταν οι τουριστικές εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, οι φωτιές στα νησιά και κυρίως στη Ρόδο δεν φαίνεται να «έκαψαν» τον ελληνικό τουρισμό. Οι τουρίστες επέλεξαν και φέτος να περάσουν τις διακοπές τους στην χώρας μας και να απολαύσουν τις γαλανά νερά και τις ατελείωτες παραλίες.

Ανάμεσά τους και διασημότητες όπως ο Mr Amazon Τζεφ Μπέζος και τον Ινδό κροίσο και «βασιλιά του χάλυβα» Λακσμί Μιτάλ μέχρι τον θρύλος του ΝΒΑ, Μάτζικ Τζόνσον και την διάσημη ηθοποιό του Χόλιγουντ, Ντέμι Μουρ ήταν μερικά από τα πρόσωπα που επέλεξαν να επισκεφτούν με τα υπερπολυτελή σκάφη τους τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους.

Τουρισμός: To καλοκαίρι των σούπερ γιοτ για τα ελληνικά νησιά [Εικόνες]

Όλα εκτιμάται πως θα κριθούν από τη διάρκεια της σεζόν και εάν πράγματι υπάρχουν υψηλές πληρότητες μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου. Αναλυτές της ΕΤΕ θεωρούν πως ο ελληνικός τουρισμός το 2023 έχει τα εχέγγυα να ξεπεράσει την χρονιά ρεκόρ του 2019 . Μάλιστα, ανεβάζουν τον πήχη στα 21 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η διατήρηση της υπεροχής της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών της στη μεσογειακή αγορά, η θετική εκκίνηση της θερινής περιόδου αλλά και η ανάδειξη νέων προκλήσεων για τον κλάδο από αναδυόμενες ανταγωνιστικές αγορές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τα νούμερα για τον τουρισμό

Παρά τις χαμηλές πληρότητες οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυτού του μήνα όπως και ολόκληρου του πρώτου εξαμήνου σημείωσαν νέα ιστορικά ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο φέτος διαμορφώθηκαν στα 6,174 δισ. ευρώ. Πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν διαμορφωθεί σε 4,98 δισ. ευρώ και το 2019 ήταν 5,41 δισ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ ευρώ, αυξημένες κατά 17,2%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 17,4% και διαμορφώθηκαν στα 553,3 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 7,6% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 856 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 54,4% και διαμορφώθηκαν στα 523,4 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 5,5% και διαμορφώθηκαν στα 15,4 εκατ. ευρώ.

Πόσα ξόδεψαν οι τουρίστες

Οι παραδοσιακές για τον ελληνικό τουρισμό ευρωπαϊκές αγορές (Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία) και οι ΗΠΑ σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις το 2022 στα βασικά μεγέθη (αφίξεις, διανυκτερεύσεις, εισπράξεις) σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με έρευνα του INSETE, οι Αμερικανοί ξοδεύουν τα περισσότερα ανά επισκέπτη στη χώρα μας.

Μετά του Αμερικάνους η κατά κεφαλή δαπάνη των οποίων στη χώρα μα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ (1.101 ευρώ) ακολουθούν οι Ελβετοί με 879 ευρώ, οι Γερμανοί με 748 ευρώ, οι Αυστριακοί με 741 ευρώ και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Γάλλοι με 726 ευρώ.

Tα στοιχεία αφορούν το 2022 ενώ το πως θα κυμανθούν φέτος οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες, οι αφίξεις και συνεπώς και η κατά κεφαλή δαπάνη είναι ακόμη ζητούμενο. Σε κάθε περίπτωση η αγοραστική δύναμη των τουριστών αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία των αφίξεων και στη χώρα μας σύμφωνα με το INSETE.

Η έρευνα δείχνει ότι το μερίδιο της γερμανικής αγοράς το 2022 σε όρους εισπράξεων ανήλθε στο 18,9%, με το 55,5% αυτών των εισπράξεων να σημειώνονται μέσα στο βασικό τρίμηνο του καλοκαιριού.  Το μερίδιο της βρετανικής αγοράς πέρυσι σε όρους εισπράξεων ανήλθε στο 18,1%, με την πλειονότητα τους (64,8%) να καταγράφεται στο το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σε ότι αφορά το μερίδιο της γαλλικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό σε όρους εισπράξεων κατείχε το 2022 μερίδιο 7,4% όταν το 2019 ήταν 6,2% και το 2021 9,6%.

Σε όρους εισπράξεων οι αμερικανοί τουρίστες κατείχαν το 2022 μερίδιο 7,0% όταν το 2019 ήταν 6,7% και το 2021 5,8%.

Την περίοδο 2019-2022, οι εισπράξεις από την Ιταλία σημείωσαν μείωση κατά -8,1% και ανήλθαν σε 927 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο αγοράς το 2022 να ανέρχεται στο 5,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός