Τείχος άμυνας προσπάθησε σήμερα να υψώσει στις 1.300 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο, μένοντας επί της ουσίας όρθιο από τις αναταράξεις στις οποίες έπεσε ενδοσυνεδριακά και οι οποίες απείλησαν σοβαρά το ψυχολογικό όριο. Ο γενικός δείκτης όμως έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 1.299,47 μονάδες, με τον τζίρο να καθηλώνεται στα 80 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα, το -1,07% των τραπεζών οδήγησε οριακά χαμηλότερα τον γενικό δείκτη.

Αν και το ΧΑ προσπάθησε σήμερα να κινηθεί ανοδικά, η απώλεια της στήριξης των 1.310 μονάδων πυροδότησε ένα κύμα πωλήσεων που έφερε τον γενικό δείκτη ακόμη και στις 1.296,59 μονάδες, απειλώντας το ψυχολογικό όριο. Ήταν η στιγμή που ένας καταιγισμός εντολών πώλησης, κυρίως σε Πειραιώς και Alpha Bank, ανέτρεψαν το κλίμα συντήρησης. Μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης όμως η κατάσταση είχε ελεγχθεί, οι απώλειες μαζεύτηκαν αρκετά, αλλά όχι τόσο ώστε να καταφέρει η αγορά ένα θετικό κλείσιμο.Όπως επιβεβαιώνεται σήμερα το ΧΑ θα πρέπει να «υπομείνει» τις «άτσαλες» κινήσεις των χαρτοφυλακίων που θέλουν να κατοχυρώσουν κέρδη και να υψώσει τις άμυνες εκείνες που απαιτούνται για να μην μπει σε τεχνικές περιπέτειες. Μέχρι τώρα έχει περιθώρια έως και τα πρόσφατα χαμηλά των 1.263 μονάδων, επίπεδο που πλέον αποκτά και πάλι ενδιαφέρον εάν χαθούν εκ νέου οι 1.300 μονάδες.

Υπόδειγμα

Μέχρι να επιβεβαιωθεί όμως το αρνητικό σενάριο, το ΧΑ αποτελεί υπόδειγμα μιας bull market, κατά τις οποίες οι διορθώσεις έρχονται ξαφνικά και βίαια, όπως το σημερινό γύρισμα. Άλλωστε, μια τόσο μεγάλη ανοδική κίνηση σε ένταση (+70%) και χρόνο (10 μήνες) είναι λογικό η αγορά να δείχνει ανά διαστήματα ευάλωτη στις κατοχυρώσεις των κερδών.Άλλωστε, ο Σεπτέμβριος έρχεται με μεγάλες προσδοκίες για την εγχώρια αγορά, καθώς όλα τα bets δείχνουν την 8η, όταν και ο οίκος DBRS θα δώσει την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Η επενδυτική βαθμίδα είναι ο πρώτος στόχος όλων των εμπλεκομένων, με τις περισσότερες θέσεις να έχουν ληφθεί με βάση την έλευσή της, ωστόσο, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr, το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα κινηθεί η αγορά στα διάφορα σενάρια: της καθυστέρησης ή της αναβάθμισης.Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, η ανάκτηση είναι βέβαια, ακόμη και αν αυτή έρθει λίγο αργότερα. Αυτό που αποτελεί ερωτηματικό είναι οι ροές που θα υπάρξουν με την ανάκτησή της. Θα «σηκώσουν» υψηλότερα την αγορά;, θα έρθουν τμηματικά;, θα πιέσουν τις αποτιμήσεις;, είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα που η έλλειψη παρόμοιου γεγονότος στην πρόσφατη ιστορία της αγοράς δεν βοηθά στο να απαντηθούν.Σε επίπεδο τίτλων, η Autohellas έκλεισε -4,52% και η Alpha Bank στο -3,21%, ενώ ισχυρές ήταν και οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Εθνική, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Eurobank. Πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και ΕΥΔΑΠ, ενώ θετικά οι ΔΕΗ, Σαράντης, Quest, ΟΤΕ και Cenergy. Ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 2,05%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα