Την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Foxconn, του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, υπέβαλε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Terry Gou, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να διεκδικήσει την προεδρία της Ταϊβάν.

Με δήλωσή στο CNN, εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας της Foxconn, Hon Hai Technology Group, επιβεβαίωσε την παραίτηση του Gou και σημείωσε ότι «δεν θα εκλεγεί άμεσα διευθυντής», καθώς το διοικητικό συμβούλιο είχε άλλους οκτώ διευθυντές και ανεξάρτητους διευθυντές.

Foxconn: Κέρδη αλλά και επιφυλακτικές προοπτικές

Ο Terry Gou, ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού που προμηθεύει την Apple, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Ταϊβάν, στις 28 Αυγούστου.

Πρόκειται για έναν αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο ο οποίος διαθέτει καθαρή περιουσία 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο 72χρονος Gou ίδρυσε τη Foxconn, (ιδρύθηκε ως Hon Hai Precision Industry) στην Ταϊβάν το 1974. Σύντομα η εταιρεία αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε διεθνή επιχειρηματική αυτοκρατορία και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων μέσω συμβάσεων. Ανάμεσα στους κορυφαίους πελάτες της περιλαμβάνεται και η Apple.

Το 2019, ο Terry Gou παρέδωσε τα ηνία της εταιρείας στον Young Liu, τον σημερινό πρόεδρο, αλλά παρέμεινε ως διευθυντής και εντάχθηκε στο εθνικιστικό πολιτικό κόμμα Kuomintang.

Έχοντας δηλώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος προεδρικός υποψήφιος το 2024, ο Gou πρέπει τώρα να εξασφαλίσει περίπου 290.000 υπογραφές στήριξης μεταξύ 19 Σεπτεμβρίου και 2 Νοεμβρίου.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2024, έρχονται σε μια περίοδο σφοδρών εντάσεων μεταξύ της νησιωτικής χώρας των 24 εκατομμυρίων κατοίκων και της υπερδύναμης γείτονάς του, της Κίνας.

Επικριτικής της ανεξαρτησίας από την Κίνα

Ο Gou έχει επικρίνει το κίνημα ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και χαρακτηρίζεται από τη φιλικότητά του προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα της ηπειρωτικής Κίνας.

Συμμετέχει σε ένα «κλαμπ» πολιτικών που είναι φιλικό προς την Κίνα και επιδιώκει να αμφισβητήσει το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) που κλίνει προς την ανεξαρτησία. Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Έχει ήδη πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις γύρω από την Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν αναμένεται να διεξαχθούν στις 13 Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα