Η Foxconn, εκ των βασικότερων προμηθευτών της Apple, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του β’ τριμήνου τη Δευτέρα, χάρη στην άνθηση του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά διατήρησε μια επιφυλακτική προοπτική για το τρέχον έτος λόγω των παγκόσμιων οικονομικών αβεβαιοτήτων.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών με συμβόλαια σε όλο τον κόσμο υποβάθμισε τις προοπτικές του για τα έσοδα του έτους σε ελαφρά μείωση από προηγούμενη πρόβλεψη για αμετάβλητο επίπεδο, καθώς ενώνεται με άλλες εταιρείες που παλεύουν με την αδύναμη παγκόσμια οικονομία και την υποτονική ανάκαμψη στην Κίνα.

Για νέα εργοστάσια ημιαγωγών συζητούν Foxconn και TSMC – TMH

«Προς το παρόν υπάρχουν πολλές εξωτερικές μεταβλητές: σκλήρυνση της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, γεωπολιτικές εντάσεις, πληθωρισμός και άλλες αβεβαιότητες», δήλωσε ο πρόεδρος Liu Young-way, περιγράφοντας τις προοπτικές της Foxconn ως «σχετικά επιφυλακτικές».

Πτώση κερδών αλλά πάνω από τις προσδοκίες

Η Foxconn ανακοίνωσε πτώση 1% στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών. Η ταϊβανέζικη εταιρεία έκανε γνωστό ότι τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου υποχώρησαν στα 33 δισ. δολάρια Ταϊβάν (περίπου 1 δισ. δολάρια) από τα αναθεωρημένα 33,29 δισ. δολάρια Ταϊβάν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ήταν καλύτερο από τη μέση πρόβλεψη για κέρδη 25,57 δισ. δολαρίων Ταϊβάν από 13 αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Η Foxconn δήλωσε ότι αναμένει ότι τα έσοδα για τα έξυπνα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα της θα μειωθούν ελαφρώς σε ετήσια βάση το γ’ τρίμηνο. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τα smartphone και αποτελεί περίπου το ήμισυ των συνολικών εσόδων της Foxconn.

Τα συνολικά έσοδα για το τρίτο τρίμηνο θα μειωθούν επίσης ελαφρώς, ανέφερε.

Η σχέση Apple – Foxconn

Η Apple αυτό το μήνα προέβλεψε ότι η πτώση των πωλήσεων θα συνεχιστεί και σε αυτό το τρίμηνο, στέλνοντας τις μετοχές σε πτώση παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε τους στόχους της Wall Street για τις πωλήσεις και τα κέρδη στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο.

Οι μετοχές της Foxconn, η οποία συναρμολογεί περίπου το 70% των iPhones, αυξήθηκαν κατά 1,4% εν όψει των αποτελεσμάτων της, έναντι πτώσης 1,3% στην κύρια αγορά (.TWII). Οι μετοχές της έχουν αυξηθεί κατά 10% μέχρι στιγμής φέτος.

A Foxtron Model E electric vehicle (EV) is seen unveiled at a Foxconn event in Taipei, Taiwan October 18, 2021. REUTERS/Fabian Hamacher

Επέκταση στην Ινδία

Ο Liu δήλωσε σε ενημέρωση για τα κέρδη ότι βλέπει πολλές δυνατότητες στην Ινδία, όπου η Foxconn έχει επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς τις εγκαταστάσεις παραγωγής της, προσθέτοντας «αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις είναι μόνο η αρχή».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, η Foxconn αποσύρθηκε από την κοινοπραξία με την Vedanta για την παραγωγή ημιαγωγών στην Ινδία, αλλά δήλωσε ότι σκόπευε να υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο του σχεδίου παραγωγής τσιπ της χώρας.

Η Foxconn, η οποία βλέπει μια αυξανόμενη αγορά εργολαβικής κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να παράγει μαζικά μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων στις εγκαταστάσεις της στο Ουισκόνσιν, χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Foxconn έχει καταστήσει τα ηλεκτρικά οχήματα σημαντικό μέρος των σχεδίων διαφοροποίησής της και έχει επίσης προσλάβει πρώην στέλεχος της Nissan, τον Jun Seki, για να ηγηθεί της επέκτασης των δραστηριοτήτων EV, όπως αναφέρει το Reuters.

Μονάδες τεχνητής νοημοσύνης

Εντός της αλυσίδας εφοδιασμού διακομιστών τεχνητής νοημοσύνης, η Foxconn έχει κερδίσει ένα «πολύ υψηλό» μερίδιο αγοράς για μονάδες και υποστρώματα GPU, δήλωσε ο Liu.

Καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης εκρήγνυνται, η Foxconn κερδίζει δυναμική στους διακομιστές αυτής της κατηγορίας και πιστεύει ότι μπορεί να εμβαθύνει τη συνεργασία με τους πελάτες της Βόρειας Αμερικής, πρόσθεσε ο Liu, προσφέροντας ένα φωτεινό σημείο εν μέσω της βραδύτερης ζήτησης για smartphone και υπολογιστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή