Νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται δίνουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περιθώριο να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αναφέρουν αναλυτές, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για συνέχιση της νομισματικής σύσφιγξης αργότερα μέσα στο έτος.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ – η οποία έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Αύγουστο ενώ προστέθηκαν 187.000 θέσεις εργασίας – σηματοδότησε την τελευταία απόδειξη ότι η οικονομία, αν και εξακολουθεί να είναι ανθεκτική, αρχίζει να επιβραδύνεται καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις είναι αντιμέτωποι με το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Το «για πόσο ακόμα» αντικαθιστά το «πόσο ψηλά» – Γιατί δεν τελειώσαμε με τα επιτόκια

Τα νέα δεδομένα έρχονται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από μία ακόμα κρίσιμη συνεδρίαση της Fed, κατά την οποία ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και οι άλλοι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν εάν  οι έως τώρα κινήσεις τους για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. H Fed θα συνεδριάσει 19-20 Σεπτεμβρίου. Θα προηγηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει ότι η Fed κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος μεταξύ  5,25% και 5,5%.

«Η Fed δεν χρειάζεται πλέον να είναι εξαιρετικά επιθετική», σχολίασε στους FT ο Gargi Chaudhuri, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της iShares Americas στη BlackRock. «Τώρα είναι η ώρα να αφήσουμε τους περιοριστικούς συντελεστές να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ήταν»

Ισχυρή εργασία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «μια από τις ισχυρότερες περιόδους δημιουργίας θέσεων εργασίας» στην ιστορία τους και χαιρέτισε την τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας ως ένα ακόμη σημάδι ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί χωρίς σημαντικές απώλειες στην αγορά εργασίας.

Σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη και δείχνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν επιβραδυνθεί παρά τις ραγδαίες καταναλωτικές δαπάνες για καθημερινά είδη και υπηρεσίες αυτό το καλοκαίρι, οικονομολόγοι και επενδυτές λένε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αντέξει την πολυτέλεια να περιμένει πριν προκαλέσει περισσότερο πόνο στην οικονομία.

«Δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος για να επιτύχουν μεγαλύτερη σύσφιγξη σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs. «Είναι πολύ λογικό να τηρήσουν στάση αναμονής για δυνητικά αρκετό καιρό».

Νέες αυξήσεις αργότερα

Ενώ τα «καλοήθη» οικονομικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας δίνουν αυτό το περιθώριο στη Fed, ουδείς μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.

Ο Πάουελ την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» και μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω σύσφιγξη.

Οι μελλοντικές αποφάσεις θα ληφθούν «προσεκτικά» και θα αντικατοπτρίζουν το «σύνολο» των δεδομένων, είπε στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole του Wyoming.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή