«Τσιγκουνιά»

Με την επενδυτική βαθμίδα  ως βασική προϋπόθεση για το επόμενο διάστημα πρόκειται ο πρωθυπουργός κ Κυριάκος Μητσοτάκης να ανέβει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως εγκαίρως σας έχω ενημερώσει μόνο τυχαία δεν είναι η «τσιγκουνιά» του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Έχει να κάνει με το γεγονός του μηνύματος προς τις αγορές.

Ψίχουλα

Και επειδή ο υπέρτατος στόχος στους επόμενους μήνες -καλώς εχόντων των πραγμάτων- και μέχρι τις αρχές του 2024, είναι η επενδυτική βαθμίδα, ως εκ τούτου όσοι πήρατε – πήρατε. Αυτοί που έχουν λαμβάνειν πλέον οι -δυστυχείς- «καμένοι» αρχής γενομένης από τον Έβρο και πάει λέγοντας. Α, και κάτι ψίχουλα για τους πληβείους, που δεν τολμούν να περάσουν την πόρτα του σούπερ μάρκετ. Στοχευμένα, όπως λένε! Να δούμε πως θα βγει ο χειμώνας – που δεν άρχισε ακόμη….

Συμπτώσεις

Στο τέλος της εβδομάδας υπάρχει μία καταπληκτική  χρονική σύμπτωση. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα περιδιαβαίνει την Θεσσαλονίκη, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα βρίσκονται στον πλανήτη των εσωκομματικών εκλογών για το νέο/α πρόεδρο του κόμματος!

————————

Guest star

Δεν γνωρίζω τι πρόκειται να γίνει την επόμενη Κυριακή -μπορώ μόνο να πιθανολογήσω- αλλά το περασμένο Σάββατο, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, την παράσταση έκλεψε ο κ. Στέφανος Κασελάκης. Δεν υπήρχε πηγαδάκι μεταξύ των συνέδρων που να μην συζητούσε, θετικά ή αρνητικά, για το νέο υποψήφιο πρόεδρο. Όπως και οι προβλέψεις, οι πιθανότητες για την τύχη του κάθε υποψηφίου. Πλήθος τα ερωτήματα, τα περισσότερα αναπάντητα…

Άγχος

Και ο guest star του συνεδρίου ήταν προφανώς αγχωμένος -σε δύο – τρία σημεία η ομιλία του χειροκροτήθηκε, αλλά το εν λόγω περιβάλλον του ήταν άγνωστο. Δεν είχε καμία σχέση με τα social media, τα οποία, όπως είναι γνωστό, γνωρίζει πολύ καλά. Μάλιστα κάποιοι εκ των φίλων του μου έλεγαν ότι ένας σημαντικός αριθμός συνέδρων προσήλθε από τη περιέργεια ή το ενδιαφέρον που προκάλεσε η υποψηφιότητα του. Και στο εσωκομματικό savoir vivre καταγράφεται το γεγονός ότι όταν δύο εκ των υπογραφών που συνόδευαν την υποψηφιότητα του κρίθηκαν άκυρες, τη μία από αυτές την κάλυψε ο κ. Νίκος Παππάς με μία εκ των συνεργατών του.

Πρωτιά

Να συμπληρώσω πάντως ότι η πρωτιά της κυρίας Έφης Αχτσιόγλου δεν αμφισβητείται, ενώ οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν στο γεγονός ότι την δεύτερη θέση θα την αποσπάσει ο κ. Κασσελάκης. Τα ερωτήματα είναι πολλά -χωρίς απαντήσεις όμως- ένα εκ των οποίων είναι ο δεύτερος γύρος. Δηλαδή τι θα κάνουν οι τρεις εκ των υποψηφίων που θα μείνουν εκτός ή μάλλον οι δυο, γιατί ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι γνωστό ότι θα καλέσει να ψηφιστεί η κυρία Αχτσιόγλου.

Δυαρχία;

Τουλάχιστον στην περίπτωση του κ. Παππά έχει να κάνει με το τι θα διαπραγματευτεί με τον κ. Κασσελάκη -γιατί μ’ αυτόν είναι πιο κοντά παρά με την κυρία Αχτσιόγλου. Πάντως μου έλεγαν ότι και χαμένος ο κ. Κασσελάκης, δεν σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από το προσκήνιο, όχι μόνο το εσωκομματικό, αλλά και γενικότερα της πολιτικής επικαιρότητας. Προβλέπω, εκτός από την αναδιάταξη του εσωκομματικού συσχετισμού των τάσεων και μία ιδιότυπη «δυαρχία»! Οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.

————————

Σήριαλ

Οι σπαρασσόμενοι «Σπαρτιάτες» σε νέα επεισόδια. Τις καταγγελίες του προέδρου -χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα- κ. Βασίλη Στίγκα για το θέμα της χρηματοδότησης και των επισκέψεων για να πάρουν μή, των βουλευτών του κόμματος στις φυλακές του Δομοκού, κινητοποίησαν τον εισαγγελέα. Αρχίζει, λοιπόν, έρευνα δικαστική. Ποτέ ένα κακό δεν έρχεται μόνο του. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Στίγκας θα ανέβει και στη ΔΕΘ να κάνει δηλώσεις για το πως βλέπει τα οικονομικά πράγματα…

————————

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Μία από τις μεγάλες αδυναμίες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγεί και τις τιμές χονδρεμπορικής στην Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών είναι το ό,τι οι συναλλαγές είναι ρηχές…

Αυτό σημαίνει, για όσους δεν είναι μυημένους, πως δεν υπάρχουν ικανές και αρκετές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για εμπόριο και άρα δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές τιμές.

Και γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ισχύος; Επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις για διασυνοριακό εμπόριο είναι λίγες και μικρής δυναμικότητας.

Έτσι, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι η αύξηση της χωρητικότητας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσα από την κατασκευή νέων διασυνδέσεων.

Και το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή περιλαμβάνει τέτοιες δεκάδων εκατομμυρίων ευρών.

Το καλώδιο Ελλάδας – Βουλγαρίας

Στις 3 Ιουλίου ο ΑΔΜΗΕ και ο Διαχειριστής του βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ESO EAD ανακοίνωσαν πως ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας, διεθνούς ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας υπερυψηλής τάσης 400 kV.

Πρόκειται για τη δεύτερη γραμμή μεταξύ των δύο χωρών Το συνολικό μήκος της διεθνούς διασύνδεσης που ξεκινά από το ΚΥΤ Νέας Σάντας στη Ροδόπη και καταλήγει στον Υποσταθμό Maritsa East στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 151 χλμ., εκ των οποίων τα 29 χλμ. εκτείνονται εντός της Ελληνικής Επικράτειας.

Όπως μαθαίνω, σύντομα, πολύ σύντομα ίσως και μέσα στην εβδομάδα η ηλεκτρική διασύνδεση θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

Δηλαδή θα είναι εφικτές οι εμπορικές συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Και μάλιστα, η ίδια πηγή μου έριξε και μία ιδέα: «Μιας και η Βουλγαρία είναι τιμώμενη χώρα στην 87η ΔΕΘ θα ήταν μία καλή ιδέα τα εγκαίνια της εμπορικής λειτουργίας να γίνουν από τη Θεσσαλονίκη, αυτές τις ημέρες…»

Το κόστος

Η δεύτερη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το εγχώριο τμήμα της οποίας κόστισε 11,3 εκατ. ευρώ, αποτελεί έργο πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που εντάχθηκε από την αρχή του σχεδιασμού του στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (TYNDP) του ENTSO-E καθώς και στον κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories