Στηρίξεις από τα… αρνητικά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού βρήκαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα ώστε να μειώσουν ελαφρώς τις απώλειες τους, καθώς έφεραν στο προσκήνιο τις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να μην είναι και τόσο επιθετική στη νομισματική της σύσφιγξη.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο των κατασκευών να χάνει 1.3%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,20% στις 7.437 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,34% στις 15.771 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,34% στις 7.254 μονάδες.

Wall Street: Με απώλειες η έναρξη της συνεδρίασηςΣτο επίκεντρο σήμερα παρέμεινε η δανική εταιρεία φαρμάκων Novo Nordisk, η οποία αναδείχθηκε ως η πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, εκτοπίζοντας τον κολοσσό ειδών πολυτελείας LVMH, καθώς κυκλοφόρησε το φάρμακο απώλειας βάρους Wegovy στο Ηνωμένο Βασίλειο.Η Novo Nordisk σήμερα έκλεισε με κέρδη 1,7%, με την κεφαλαιοποίηση της να ξεπερνά τα 430 δισ. δολάρια συμπεριλαμβανομένων των μη εισηγμένων μετοχών, μπροστά από τα 417,86 δισεκατομμύρια δολάρια της LVMH, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι μάκρο ειδήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας αυξήθηκαν τον Ιούλιο από 2,3% σε 2,4%. Οι προσδοκίες ενός έτους παρέμειναν αμετάβλητες στο 3,4%.Και μπορεί τα παραπάνω στοιχεία να είναι ένας ακόμη λόγος για την ΕΚΤ να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια (14/9), θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της οικονομικής εικόνας και τις προειδοποιήσεις για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης το τρίτο τρίμηνο. Τα οριστικά στοιχεία για τον τελικό σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο έδειξαν την πιο απότομη πτώση της παραγωγής εδώ και 33 μήνες.Την ίδια ώρα, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 0,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών, μειωμένες κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, συνέβαλαν περισσότερο στην πτώση. Σε ετήσια βάση, οι τιμές στην Ευρωζώνη και την ΕΕ διολίσθησαν κατά 7,6% και 6,6% αντίστοιχα.Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν υψηλότερες τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του British Retail Consortium, καθώς βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι συνολικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,1% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 26 Αυγούστου, πάνω από το μέσο όρο αύξησης των τριών μηνών κατά 3,6% και έναντι αύξησης 1% τον Αύγουστο του 2022.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το πτωτικό σερί

Πραγματικές μάχες έδωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο για να καταφέρει να κρατήσει τις 1.260 μονάδες και να διακόψει το τετραήμερο πτωτικό σερί, με τους πωλητές όμως να δείχνουν ότι δεν έχουν τελειώσει το «έργο» τους προμηνύοντας μια δύσκολη συνέχεια.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,73% στις 1.276,52 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 108 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές