
Η αποψίλωση του βραζιλιάνικου τμήματος του τροπικού δάσους του Αμαζονίου μειώθηκε κατά 66% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτιμώντας πως το στοιχείο αυτό, που επιβεβαιώνει την τάση των προηγούμενων μηνών, αποτελεί ένδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της για το περιβάλλον.
Αμαζόνιος: Μειώθηκε η αποψίλωση στο βραζιλιάνικο τμήμα του – Αυξήθηκε ανησυχητικά στη Σεχάντου
Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα από τους δορυφόρους του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), είχε καταγραφεί μείωση της αποψίλωσης του δάσους επίσης κατά 66%.
Η μείωση αυτή χαρακτηρίζεται ακόμη σημαντικότερη από προηγούμενες, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αποτελούν μέρος της ξηρής περιόδου (ως τον Σεπτέμβριο), συγκαταλέγονται στους χειρότερους κάθε χρονιάς ως προς την καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη.
Κατά τα στοιχεία του συστήματος Deter του INPE, από την 1η ως την 25η Αυγούστου αποψιλώθηκαν 473,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έναντι 1.661 τετραγωνικών χιλιομέτρων όλο τον μήνα της περασμένης χρονιάς, όταν πρόεδρος ήταν ακόμη ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Επί των ημερών του προηγούμενου, ακροδεξιού προέδρου, η αποψίλωση του Αμαζονίου αυξήθηκε αλματωδώς (+75%) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Ο κεντροαριστερός διάδοχός του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είχε ήδη κυβερνήσει τη χώρα από το 2003 ως το 2010, άρχισε τον Ιανουάριο την τρίτη του θητεία υποσχόμενος ότι η προστασία του Αμαζονίου θα αποτελέσει προτεραιότητά του και ότι θα ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθεί η παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030.
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Λούλα να σπάσει τον κύκλο της εγκατάλειψης και της οπισθοδρόμησης που παρατηρούνταν επί προηγούμενης κυβέρνησης», τόνισε μετά τη δημοσιοποίησε των στοιχείων η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα.
«Αν δεν προστατεύσουμε το δάσος και τους κατοίκους του θα καταδικάσουμε τον κόσμο σε απότομη αύξηση των εκπομπών CO2 και, κατά συνέπεια, σε επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τελετής για την ημέρα του Αμαζονίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία