Την πτωτική πορεία συνεχίζουν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, για έκτη συνεχόμενη ημέρα, οι οποίες όμως αναμένουν τα στοιχεία από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με τους πρόδρομους δείκτες να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,34% στις 7.399 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,36% στις 15.684 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,27% στις 7.174 μονάδες.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές έχει αλλάξει προς το χειρότερο τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στα αδύναμα κινεζικά στοιχεία, στις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στο περιβάλλον των επιτοκίων, με νέες ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Σήμερα αναμένονται στοιχεία για τα αναθεωρημένα στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο και το ποσοστό απασχόλησης του μπλοκ του ενιαίου νομίσματος για την ίδια περίοδο.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, ενώ ήταν μειωμένη κατά 2,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022. Η πτωτική κίνηση οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 2,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών και η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκε κατά 1,0% και 0,7% αντίστοιχα. Αντίθετα, η παραγωγή ενέργειας βελτιώθηκε κατά 2,2% σε μηνιαία βάση και η παραγωγή στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 2,6%.

Την ίδια ώρα, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 4,6% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Halifax. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 1,9%, φθάνοντας σε μέση τιμή ρεκόρ 279.569 λιρών. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 1,2% το τρίμηνο έως τον Αύγουστο.

«Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν και πάλι τον Αύγουστο, με τη μηνιαία πτώση του -1,9% να είναι η πιο απότομη από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από μια περίοδο σχετικής σταθερότητας», σχολίασε ο Kim Kinnaird, επικεφαλής της Halifax Mortgages.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές