Συνέχεια στο ράλι των τελευταίων ημερών στις τιμές του πετρελαίου που έφτασαν χθες Τρίτη σε υψηλό οκταμήνου προβλέπει η UBS, εκτιμώντας ότι στο τέλος του χρόνου το Brent θα βρίσκεται στα 95 δολάρια και το αμερικανικό αργό WTI στα 91 δολάρια το βαρέλι.

Την εκτίμηση αυτή στηρίζει σε μια σειρά από δεδομένα, ξεκινώντας από την υποστήριξη που παρέχει στις τιμές η παράταση των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Το Brent έφτασε χθες μέχρι και τα 91,15 δολάρια το βαρέλι, επεκτείνοντας την άνοδο του 2,1% που σημειώθηκε τον Αύγουστο, καθώς οι φόβοι για σύσφιγξη των διαθέσιμων ποσοτήτων αντιστάθμισε τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας που σκιάζεται από τα δυσμενή στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα.

Από πού αντλούν «καύσιμα» οι τιμές

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ και πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω.

Ένα το κρατούμενο είναι η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών. Επίσης, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε κατά 910 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στα 100,9 mbpd τον Ιούλιο, λόγω της τεράστιας μείωσης της παραγωγής αργού στη Σαουδική Αραβία. Οι εξαγωγές αργού της Σαουδικής Αραβίας έφθασαν σε χαμηλό 28 μηνών και την Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την περικοπή της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην ίδια γραμμή και η Ρωσία η οποία επεκτείνει χρονικά τις περικοπές των 300.000 βαρελιών την ημέρα. Με αυτούς τους εκτεταμένους περιορισμούς παραγωγής, εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά θα αντιμετωπίσει ελλείψεις 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ακόμη, υποστηρικτικά στις τιμές του πετρελαίου επιδρούν τα μειούμενα αποθέματα.

Αποθέματα και έλλειμμα

Τα παγκόσμια καταγεγραμμένα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 17,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούνιο, λόγω της πτώσης των αποθεμάτων του ΟΟΣΑ και τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν περαιτέρω μείωση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον IEA.

Τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια πετρελαίου υποχρεώνονται όλο και περισσότερο να βρίσκουν εναλλακτικά βαρέλια από παραγωγούς χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ λόγω των περικοπών από τα μέλη του καρτέλ. Ο IEA εκτιμά ότι τα αποθέματα πετρελαίου ενδέχεται να μειωθούν κατά 2,2 εκατ βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του 2023 και 1,2 εκατ. βαρέλια το τέταρτο τρίμηνο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές.

Συνεπώς, συμπεραίνει η UBS, «ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί πρόσφατα, οι αγορές πετρελαίου φαίνεται πιθανό να παραμείνουν σε έλλειμμα τους επόμενους μήνες και εξακολουθούμε να βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η UBS διατηρεί την προτίμησή της στο πετρέλαιο ως επενδυτικό προϊόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities