Στις συμφωνίες της Eurobank για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα  αναφέρεται με σημείωμά της η AXIA Research.

Η επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι η Eurobank συνήψε τρεις δεσμευτικές συμφωνίες για νέα μερίδια στη Ελληνική Τράπεζα (HB). Υπογραμμίζει μάλιστα ότι,  κανονιστική ολοκλήρωση (μόνο θέμα χρόνου κατά την άποψη της AXIA) θα ανεβάσει το μερίδιο της Eurobank στο 55%, καθιστώντας την θυγατρική.

«Προς έκπληξή μας, η μετοχή δεν αντέδρασε σε αυτές τις ειδήσεις, παρά τον θετικό χαρακτήρα αυτής της εξαγοράς (τόσο από πλευράς κερδοφορίας όσο και στρατηγικής σημασίας)» τονίζει η μελέτη.

Eurobank: Μεγαλώνει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

Σύμφωνα με το μοντέλο της AXIA, το pro-forma EPS της Eurobank αυξάνεται κατά 13%, με το RoTE να φτάνει το 15,5% για το σύνολο του 2024, δηλαδή 100 μονάδες βάσης πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Η συναλλαγή αναμένεται να μειώσει τον δείκτη CET1 κατά 120 bps, κάτι που είναι αμελητέο δεδομένης της ενισχυμένης ικανότητας κερδών και της τρέχουσας βάσης CET1.

Οι αναλυτές θεωρούν το μοντέλο μάλλον συντηρητικό καθώς προϋποθέτει πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης.

Από στρατηγικής άποψης, η εξαγορά: α) διαφοροποιεί περαιτέρω το μείγμα κερδών εκτός Ελλάδας, β) δημιουργεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της Κύπρου με συμπληρωματικό χαρτοφυλάκιο δανείων, γ) αυξάνει την πλεονάζουσα ρευστότητα τη σωστή στιγμή και δ) ενεργεί ως άξονας σε άλλες αγορές στη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Θυγατρική

Σύμφωνα με την AXIA η Ελληνική Τράπεζα θα γίνει θυγατρική: η Eurobank ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απόκτηση πρόσθετων μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα. Η κανονιστική ολοκλήρωση αυτών των τριών συναλλαγών θα οδηγήσει την Eurobank να κατέχει τουλάχιστον το 55,3%, καθιστώντας την ενοποιημένη θυγατρική.

Από στρατηγική άποψη, υπάρχει πληθώρα στρατηγικών πλεονεκτημάτων που απορρέουν από αυτήν την εξαγορά:

Συμπληρωματικά χαρτοφυλάκια δανείων στην Κύπρο: η Eurobank Κύπρου είναι κατά κύριο λόγο δανειστής χονδρικής, με εξειδίκευση σε μεγάλες εταιρείες. Η Ελληνική Τράπεζα είναι πολύ πιο διαφοροποιημένη και αυτό σημαίνει ότι το συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο θα είναι 60% χονδρική και 40% δανεισμός νοικοκυριών. Από την άλλη πλευρά, ο συνδυασμένος όμιλος θα γίνει ο ηγέτης της αγοράς όσον αφορά τις καταθέσεις στη χώρα.

Περαιτέρω γεωγραφική διαφοροποίηση: η Ελληνική Τράπεζα αυξάνει περαιτέρω τη γεωγραφική διαφοροποίηση και «εκτιμούμε ότι οι τραπεζικές εργασίες του 2024 στην Ελλάδα θα μειωθούν στο 56% του καθαρού εισοδήματος του ομίλου (από 65% στα προηγούμενα νούμερα)», τονίζει η επενδυτική τράπεζα.

Η Κύπρος θα αποτελέσει τη γέφυρα για άλλες διεθνείς αγορές: η Ελληνική Τράπεζα βοηθά την Eurοbank να στραφεί σε άλλες διεθνείς αγορές, όπως έχει γραφτεί στον ελληνικό Τύπο μέσω δήλωσης του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου του ομίλου. Αυτές οι αγορές περιλαμβάνουν χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και την Ινδία, η οποία είναι η χώρα καταγωγής του CEO της Fairfax, του μεγαλύτερου μετόχου της Eurobank. Σαφώς, ακόμη και ένα μικρό μερίδιο αγοράς σε αυτές τις αγορές θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις