Οι δείκτες κάλυψης, καθώς και η κερδοφορία έχουν πλέον μεγάλη σημασία – ακόμα περισσότερο τώρα – για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Bank of America, η οποία εξηγεί τις αποτιμήσεις των τραπεζικών ομολόγων και τη συμβολή τους στους δείκτες MREL.

Όπως αναφέρει, το κεφάλαιο ήταν βασικό όταν τα τραπεζικά κέρδη ήταν χαμηλά. Με την αύξηση των επιτοκίων (από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίζουν ενεργά την καθοδήγηση και επιτυγχάνουν πιο πειστικές αποδόσεις.

Jefferies: O «χρησμός» για τις ελληνικές τράπεζες – Καταλύτες τουρισμός, δανεισμός

Το να πειστεί όμως η αγορά ότι η κερδοφορία βρίσκεται τώρα σε βιώσιμες και εύρωστες βάσεις είναι σχετικά πιο σημαντικό, τώρα που οι τράπεζες είναι πιθανό να προσπαθήσουν να μειώσουν τα αποθέματά τους όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για να ανταμείψουν τους μετόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Bank of America βλέπει τη χαμηλή κάλυψη των απομειωμένων δανείων ως ένδειξη ότι η μελλοντική κερδοφορία θα μπορούσε να είναι πιο αδύναμη από ό,τι προβλέπει η αγορά. Η κάλυψη της Alpha είναι χαμηλότερη από τις αντίστοιχες, αν και πρόκειται να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Κάλυψη της Alpha Bank

Η Bank of America ξεκινά την κάλυψη στην Alpha Bank με underweights στα ομόλογα ανώτερης προτίμησης (senior preferred) 7% και 7,5%. Το 2% (OW) της Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή της. Η σημερινή χαμηλή κάλυψη είναι εν μέρει αποτέλεσμα πολύ σημαντικών μειώσεων των απομειωμένων δανείων το 2021, με τις απαιτούμενες ανανεώσεις προβλέψεων και την πτώση των δεικτών κάλυψης.

Επίσης, παραμένει marketweight στα ομόλογα ΑΤ1 της Πειραιώς, καθώς η αποτίμηση φαίνεται λιγότερο ελκυστική μετά την υπεραπόδοση από την αρχή του έτους. Κατά την BofA, αυτό αντανακλά εν μέρει τη σταθερή πρόσφατη μείωση των NPE. Η Πειραιώς έχει μειώσει το απόθεμα των απομειωμένων δανείων της κάτω από αυτό της Alpha και έχει καλύτερη κάλυψη, επισημαίνει ο BofA. Ωστόσο, τα αποθέματα ασφαλείας στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, εξακολουθούν να είναι χαμηλά έναντι των ομοτίμων.

Επιστροφές κεφαλαίων στον ορίζοντα

Το αφήγημα για τις ελληνικές τράπεζες έχει μετατοπιστεί την απόδοση κεφαλαίου του «αύριο» – αν και δυστυχώς, μεγάλο μέρος τους έχει προβλεφθεί εδώ και καιρό στις αποτιμήσεις των τραπεζικών ομολόγων, αναφέρει η BofA. Όλες οι τράπεζες στοχεύουν να επαναφέρουν τα μερίσματα το 2024, ακόμη και με χαμηλούς δείκτες αποπληρωμής, μετά από αρκετά χρόνια χωρίς αυτά.

Το μεγαλύτερο μέρος στις μειώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται πλέον πίσω, ενώ η ελληνική οικονομία πρόκειται να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος. Κατά την BofA αυτό θα διευρύνει τη συμμετοχή των επενδυτών ακόμη και σε τραπεζικά ομόλογα. Με την εστίαση τώρα στις χρήσεις για πλεονάζοντα κεφάλαια, αυτό εισάγει κινδύνους για τους πιστωτές, ταχύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις ή μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές, για τις οποίες χρειάζεται προσοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις