Αινιγματική… έως και σιβυλλική εμφανίζεται η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς αν και επιβεβαιώνει τη θετική της στάση, ειδικά για Πειραιώς και Εθνική, δίνει εκτιμήσεις και για κατώτερες τιμές, υπό ένα δυσμενές σενάριο.

Βέβαια, όπως σπεύδει να επισημάνει, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν την καλύτερη έκθεση στον κίνδυνο, αφού πλέον έχουν προχωρήσει σημαντικά στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους, μειώνοντας σε μονοψήφια επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), ενώ και τα επίπεδα κάλυψής τους είναι υψηλά.

Ψηλά στην προτίμησή της Morgan Stanley είναι η μετοχή της Πειραιώς με τιμή στόχο στα 4,40 ευρώ, αλλά και η Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο στα 8,33 ευρώ, και σύσταση για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς (overweight). Ουδέτερη, με σύσταση equalweight είναι για την Alpha Bank με τιμή στόχο στα 2,11 ευρώ και για την Εurobank με τιμή στόχο στα 2,10 ευρώ.

Σε ισχύ τα νέα μπλόκα των τραπεζών στους ληστές του e-banking

Δυσμενές και ιδανικό σενάριο

Αν και οι παραπάνω τιμές στόχο υποδηλώνουν μια σημαντική εκτιμώμενη απόδοση της τάξεως του 40% με 55%, η Morgan Stanley δεν παραλείπει να δώσει εκτιμήσεις τιμών και σε ένα δυσμενές, αλλά και σε ένα ιδανικό σενάριο.

Για την Πειραιώς, το θετικό σενάριο υποδηλώνει τιμή στόχο στα 5,32 ευρώ, αλλά στο δυσμενές η τιμή στόχος είναι στα 1,77 ευρώ. Αντίστοιχα, για την Εθνική οι δύο τιμές είναι 9,52 ευρώ και 4,33 ευρώ, για την Alpha Bank είναι 2,37 ευρώ και 0,85 ευρώ και για την Eurobank στα 2,39 ευρώ και στο 1 ευρώ.

Το θετικό σενάριο υποδηλώνει ισχυρότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και μείωση των NPEs. Επίσης κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο και ο δείκτης αποδοτικότητας RoTE είναι 12,5% με βάση τις εκτιμήσεις του 2025.

Από την άλλη, το αρνητικό σενάριο περιλαμβάνει μικρότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων της ΕΕ, αναιμική ανάπτυξη, πιστωτική συρρίκνωση και υψηλότερα NPEs. Ο δείκτης RoTE θα είναι μόλις στο 5,9% το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις