Ο πλήρης αντίκτυπος της σχεδιαζόμενης εξαγοράς υψηλότερου ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα από την Eurobank SA θα διαφανεί μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και της επακόλουθης δημόσιας προσφοράς, εκτιμά η Fitch Ratings, σε μια πρώτη αποτίμηση τους τραπεζικού deal.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου, η Eurobank ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 18,9% στην Κυπριακή Ελληνική Τράπεζα. Τονίζουν επίσης ότι το τελικό μερίδιο της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς και η κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής, παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Eurobank: Αποκτά επιπλέον 1,6% στην Ελληνική Τράπεζα – Ανεβάζει στο 48,1% τη συμμετοχή της

Μάλιστα, η τελευταία θα είναι συνάρτηση του αριθμού των μετοχών που θα αποκτηθουν τελικά, της τιμής που θα καταβληθεί και του αρνητικού  goodwill που είναι πιθανό να δημιουργηθεί από την απόκτηση.

Η Eurobank κατέχει ήδη το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας. Η ανακοίνωση συνάδει με τη δεδηλωμένη πρόθεση του ομίλου να αποκτήσει τον έλεγχο του κυπριακού δανειστή, σύμφωνα με τη στρατηγική για την εδραίωση της παρουσίας του σε βασικές ξένες αγορές όπως η Κύπρος.

Πλειοψηφικό πακέτο

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα η Eurobank να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημοπρασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Fitch.

Η Ελληνική Τράπεζα, με ενεργητικό 20,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2023, θα αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του συνολικού ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ. Εάν ολοκληρωθεί, η εξαγορά θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank αυξάνοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιανικών και επιχειρηματικών τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Τράπεζα επικεντρώνεται στο λιανικό εμπόριο με ένα πολύ ισχυρό franchise καταθέσεων, ενώ η Eurobank επικεντρώνεται κυρίως προς τις επιχειρήσεις και έχει μια συγκριτικά ασθενέστερη καταθετική βάση.

Ποιότητα ενεργητικού

Σύμφωνα με τη Fitch ο συνδυασμός των δύο θα βελτίωνε οριακά την ποιότητα του ενεργητικού της Eurobank, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2023 (εξαιρουμένων των ομολογιών ανώτερης τιτλοποίησης από τα συνολικά δάνεια) είναι υψηλότερος από το 3,4% της Ελληνικής Τράπεζας στο τέλος Μαρτίου 2023 (χωρίς NPEs εγγυημένα από το Asset Protection Scheme). «Ωστόσο, ο μειωμένος λόγος NPE ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, μεμονωμένα, είναι απίθανο να είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αλλάξει την εκτίμησή μας για την ποιότητα του ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας» υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Αναμένει επίσης ότι η πιθανή ενοποίηση θα είναι ομαλή παρά τους κινδύνους εκτέλεσης που συνεπάγεται μια σχετικά μεγάλη εξαγορά, δεδομένου του συμπληρωματικού χαρακτήρα των επιχειρηματικών και πιστωτικών προφίλ των τραπεζών και της ήδη καλής γνώσης της Eurobank για την κυπριακή αγορά.

Η Fitch υπογραμμίζει τέλος, ότι η απόκτηση του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας θα κόστιζε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με βάση τα περίπου 168 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε σε μια οντότητα που διαχειρίζεται η αμερικανική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων PIMCO για μερίδιο 17,3% και περίπου 16 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε στη Senvest Management LLC για 1,6 % μεριδίου. Αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου το 10% του κεφαλαίου Common Equity Tier 1 της Eurobank στα τέλη Ιουνίου 2023, ή περίπου το ήμισυ του ετήσιου καθαρού κέρδους της Eurobank το πρώτο εξάμηνο του 23ου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα