Σημαντικούς μοχλούς για την παγκόσμια ανάπτυξη θα αποτελέσουν η εντυπωσιακή οικονομική πορεία της Ινδίας μαζί με τις ισχυρές προβλέψεις για ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας , αναφέρει η S&P Global Insights.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί «βασικό μοχλό» για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Rajiv Biswas, στο ετήσιο συνέδριο για την ενέργεια APPEC, όπως αναφέρει το CNBC.

Morgan Stanley: Υπερεπενδύσεις στην Κίνα, υποεπενδύσεις στην Ινδία

«Όταν κοιτάμε την επόμενη δεκαετία, αναμένουμε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της παγκόσμιας οικονομίας», είπε, σημειώνοντας ότι τα βασικά φωτεινά σημεία περιλαμβάνουν την Ινδία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.

«Μαζική επέκταση της ινδικής οικονομίας, αλλά και πολύ ευνοϊκές προοπτικές στη Νοτιοανατολική Ασία – όπου αναμένουμε να συνεχιστεί η αρκετά ισχυρή ανάπτυξη σε ορισμένες από τις οικονομίες, κυρίως στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, θα είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων αναδυόμενων αγορών του κόσμου κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας», πρόσθεσε.

Η αύξηση του ΑΕΠ του Βιετνάμ κατά το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 4,14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από την αύξηση κατά 3,28% κατά το πρώτο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Ινδονησία, επεκτάθηκε κατά 5,17% σε ετήσια βάση το τρίμηνο του Ιουνίου. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία των Φιλιππίνων αναπτύχθηκε κατά 4,3%, χάνοντας τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση 6%.

Η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε κατά 7,8% το τρίμηνο του Ιουνίου, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο.

«Η Ινδία είναι πραγματικά πολύ ισχυρή… η δυναμική της οικονομίας φαίνεται πραγματικά αρκετά ισχυρή αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος. Επανέλαβε την πρόβλεψη της S&P Global ότι η Ινδία θα ξεπεράσει την Ιαπωνία και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μέχρι το 2030, με το ΑΕΠ της χώρας να προβλέπεται να αυξηθεί από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Ως περιοχή, η ανάπτυξη της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να ενισχυθεί από 3,3% πέρυσι σε 4,2% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P.

«Κατά την επόμενη δεκαετία, αναμένουμε ότι περίπου το 55% της συνολικής αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε.

ΗΠΑ και Κίνα

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό μοχλό της παγκόσμιας οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το 15% της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά την επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Biswas.

Η Κίνα θα εξακολουθήσει επίσης να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, συμβάλλοντας περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής αύξησης κατά την ίδια περίοδο, ανέφερε. Ωστόσο, ο Biswas σημείωσε επίσης ότι η ανάκαμψη της Κίνας ήταν ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν και «η δυναμική της ανάπτυξης έχει υποφέρει».

Η Κίνα έχει «χτυπηθεί» από μια σειρά οικονομικών στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες.

Συνολικά, η S&P αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος και το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή