Στις 24 Αυγούστου 2023, η ομάδα των BRICS ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν επίσημα έξι νέα μέλη από τις αρχές του 2024, συγκεκριμένα την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο παρακάτω ιδιαίτερα εντυπωσιακό γραφικό, το οποίο δημιούργησε η Visual Capitalist χρησιμοποιώντας δεδομένα και προβλέψεις κορυφαίων διεθνών οργανισμών για το 2023, παρέχεται μια επισκόπηση των τρόπων με τους οποίους η διεύρυνση των BRICS θα αυξήσει την επιρροή και την απήχηση της ομάδας στην παγκόσμια Οικονομία. Παράλληλα, οι τρόποι αυτοί παρουσιάζονται επιγραμματικά και μέσω των παρακάτω 4 αναλύσεων.
Το μερίδιο της ομάδας των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ
Καθώς τα περισσότερα από τα νέα μέλη των BRICS θεωρούνται αναπτυσσόμενες Οικονομίες, η προσθήκη τους στην ομάδα δεν θα έχει βραχυπρόθεσμα σημαντικό αντίκτυπο στο συνολικό μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το έτος 2023, τα πέντε αρχικά μέλη των BRICS αναμένεται να έχουν συνδυασμένο ΑΕΠ 27,6 τρισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές, το οποίο αντιπροσωπεύει το 26,3% του παγκόσμιου συνόλου. Με την ενσωμάτωση των νέων μελών, το αναμενόμενο ΑΕΠ αυξάνεται στα 30,8 τρισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 29,3% του παγκόσμιου συνόλου.
Το μερίδιο της ομάδας των BRICS στον παγκόσμιο πληθυσμό
Οι χώρες των BRICS αντιπροσώπευαν πάντοτε ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού χάρις στην Κίνα και στην Ινδία, που μαζί ο πληθυσμός τους προσεγγίζει τα 3 δις κατοίκους.
Παράλληλα, μεταξύ των χωρών που αναμένεται να προστεθούν στην ομάδα των BRICS, υπάρχουν δύο χώρες με εντυπωσιακό πληθυσμό , η Αιθιοπία με 126,5 εκατ. κατοίκους και η Αίγυπτος με 112,7 εκατ. κατοίκους.
Βάσει λοιπόν των στοιχείων για το 2023 από το World Population Review, το μερίδιο της ομάδας των BRICS στον παγκόσμιο πληθυσμό πρόκειται να ανέλθει από 40,8% σε 46%.
Επιπρόσθετα, είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό οι BRICS να ξεπεράσουν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού στο άμεσο μέλλον, καθώς πολλές ακόμα χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στην ομάδα.
Το μερίδιο της ομάδας των BRICS στην παραγωγή πετρελαίου
Αν και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεγάλη — και οι BRICS αναμένεται να διαδραματίσουν έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο σε αυτήν. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εισδοχή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει το 12,9% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Βάσει στοιχείων για το 2022 από την έκδοση Statistical Review of World Energy του Energy Institute, το μερίδιο της ομάδας των BRICS στην παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί από 20,4% σε 43,1%.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως η Κίνα ασκεί πιέσεις ώστε το εμπόριο πετρελαίου να εκφράζεται σε γιουάν -το εθνικό της νόμισμα- και ότι η εισδοχή της Σαουδικής Αραβίας στις BRICS θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη φιλοδοξία, αλλάζοντας ενδεχομένως τη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Το μερίδιο της ομάδας των BRICS στις παγκόσμιες εξαγωγές
Η τελευταία σχετική ανάλυση αφορά στις παγκόσμιες εξαγωγές, βάσει στοιχείων για το 2022 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η διεύρυνση των BRICS πρόκειται να αυξήσει το μερίδιο της ομάδας στις παγκόσμιες εξαγωγές (εμπόριο εμπορευμάτων) από το 20,2% στο 25,1% .
Ποιες άλλες χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη της ομάδας των BRICS;
Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν περισσότερες από 40 χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στις BRICS. Ωστόσο, μια μικρότερη ομάδα 16 χωρών έχει ήδη υποβάλει αίτηση για ένταξη και η λίστα αυτή περιλαμβάνει την Αλγερία, την Κούβα, την Ινδονησία, την Παλαιστίνη και το Βιετνάμ.
Καθώς η ομάδα μεγαλώνει σε μέγεθος, είναι προφανές ότι θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στην παγκόσμια Οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο και οι G7 σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν …
Ένα πράγμα είναι όμως σίγουρο∙ ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί νέο αρκτικόλεξο για την ομάδα.
Νίκος Φίλιππας
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά
Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Latest News
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής