Επενδυτές για σταθμούς ηλιακής ενέργειας σε αχρησιμοποίητα στρατιωτικά αεροδρόμια αναζητά η  Αλβανία.

Η Albanian Investment Corp. σκοπεύει να αναπτύξει έργα ηλιακής ενέργειας σε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές ιδιοκτησίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Balkan Green Energy News.

Αλβανία: Η ENI σχεδιάζει γεωτρήσεις

Σε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Μια μελέτη για την δημιουργία φωτοβολταϊκής μονάδας ισχύος 27 MW στο αεροδρόμιο Fushor στη Σκόδρα ή Σκόδρα, στη βόρεια Αλβανία, βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με την Albanian Investment Corp. (AIC).

Ο διάδρομος προσγείωσης στους Αγίους Σαράντα στο νότιο τμήμα της χώρας, επίσης μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική ιδιοκτησία, μπορεί να χωρέσει 7 MW.

Οι δύο τοποθεσίες επιλέχθηκαν μετά από την περσινή προκαταρκτική ανάλυση 11 τοποθεσιών που ανήκουν στο Υπουργείο Άμυνας. Οι επιλεγμένοι χώροι έχουν το υψηλότερο ενεργειακό δυναμικό και σαφές καθεστώς ιδιοκτησίας.

Η περιοχή στη Σκόδρα εκτείνεται σε 31,8 εκτάρια και αυτή στους Αγίους Σαράντα έχει έκταση 8,6 εκτάρια. Μετά τη μελέτη, το ίδρυμα θα χρειαστεί έγκριση από το υπουργείο. Στη συνέχεια σκοπεύει να επιδιώξει συνεργασίες με έμπειρες ιδιωτικές εταιρείες.

Ακολουθεί και η Σλοβενία

Επιπλέον, η Σλοβενία ​​σχεδιάζει επίσης μια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε στρατιωτική εγκατάσταση. Η ιδέα είναι να εγκατασταθούν ηλιακά πάνελ στα κτίρια στους στρατώνες Edvard Peperko στην πρωτεύουσα της Λιουμπλιάνα για να ενισχύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια του στρατού.

Γεωτρήσεις

Εν τω μεταξύ, η ιταλική εταιρεία ενέργειας ENI έχει υποβάλει αίτηση για περιβαλλοντική άδεια καθώς σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην περιοχή Dumre, στην περιφέρεια Elbasan, της Αλβανίας.

Η εταιρεία έχει ολοκληρώσει την αρχική φάση του ερευνητικού της προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης γεωφυσικής μελέτης της περιοχής, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2021-2022. Με βάση τα ευρήματα της πρώτης φάσης διερεύνησης, η ENI σκοπεύει να προχωρήσει με τη γεώτρηση του φρεατίου «Dumrea Deep-1», σε βάθος 5.000 έως 6.500 μέτρων, με σκοπό την αξιολόγηση πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Η εν λόγω γεώτρηση έχει κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα με σκοπό να αξιολογηθούν πιθανές ανεξερεύνητες συσσωρεύσεις υδρογονανθράκων, αναγνωρίζοντας και την πιθανότητα να μην εντοπιστούν εντέλει υδρογονάνθρακες εντός του συγκεκριμένου φρεατίου. Μόλις ολοκληρωθεί η γεώτρηση του, το φρεάτιο θα απομονωθεί και θα σφραγιστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green