Από τα μέσα του καλοκαιριού η Ιταλία έκανε γνωστή την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την κινεζική Πρωτοβουλία Belt and Road (τον νέο Δρόμο του Μεταξιού), τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν έχει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα οφέλη για την ιταλική οικονομία.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang στο περιθώριο της  συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι του γνωστοποίησε τα σχέδια της Ιταλίας να αποχωρήσει από την Πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μελόνι διαβεβαίωσε τον κινέζο πρωθυπουργό ότι η Ιταλία στοχεύει να βγει από τη φιλόδοξη πρωτοβουλία υποδομών, ενώ εξακολουθεί να έχει προθέσεις διατήρησης φιλικών σχέσεων με το Πεκίνο. Η Ιταλία εντάχθηκε επίσημα στην πρωτοβουλία Belt and Road το 2019.

Ιταλία: «Φρικτή» η απόφαση ένταξης στον Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας, λέει ο υπουργός Άμυνας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Μελόνι μελετά εδώ και καιρό τον τρόπο με το οποίο θα επικοινωνήσει την αλλαγή πολιτικής της απέναντι στο Πεκίνο, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για πιθανά εμπορικά αντίποινα.

Στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών της, η Μελόνι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επισκεφθεί την Κίνα τους επόμενους μήνες. Αυτή η διπλωματική επίσκεψη αναμένεται να είναι κομβική για την αντιμετώπιση του ευαίσθητου ζητήματος. Συγκεκριμένα, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ιταλία είχε προηγουμένως εκδώσει αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες» για την Ιταλία εάν προχωρήσει στην απόσυρσή της από την Πρωτοβουλία Belt and Road.

Η απόφαση της Ιταλίας να εξέλθει από το επενδυτικό σύμφωνο σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής και υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να διατηρήσει το έθνος μεταξύ των διεθνών του σχέσεων, ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Γυρίζει την πλάτη στην Κίνα

Στις αρχές Αυγούστου είχε γίνει γνωστό πως η Ρώμη αναζητά τρόπο να αποδεσμευτεί από τη μεγάλη οικονομική συμφωνία για επενδύσεις από την Κίνα, στο πλαίσιο μεγαλύτερης στροφής προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το προηγούμενο διάστημα η Ρώμη έχει κινηθεί για να βάλει φρένο σε προσπάθειες εξαγορών ιταλικών εταιρειών από κινεζικές, πίσω από τις οποίες συχνά κρύβονταν κρατικές οντότητες της Κίνας. Πλέον, εξετάζει πολύ σοβαρά να μην ανανεώσει στα τέλη του έτους τη συμφωνία «Ζώνη και Δρόμος» και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να το κάνει αυτό χωρίς να διαταραχτεί πολύ η σχέση με το Πεκίνο και υπάρξουν άλλους είδους οικονομικά αντίποινα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή