Η ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη, κυρίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάρυνε σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα ένας στους δέκα ευρωπαίους πολίτες να μην μπορεί να διατηρήσει το σπίτι του ζεστό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, το 2022 το 9,3% του πληθυσμού της ΕΕ δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό. Σε σύγκριση με το 2021, το μερίδιο αυτό αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.).

ΔΤ ΔΕΠΑ Εμπορίας-Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Serbijagas

Η κατάσταση διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που δεν μπορούσαν να κρατήσουν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (22,5%), στην Κύπρο (19,2%), στην Ελλάδα (18,7%), στη Λιθουανία και στην Πορτογαλία (και οι δύο 17,5%), στην Ισπανία (17,1%) και στη Ρουμανία ( 15,2%).

Αντίθετα, η Φινλανδία (1,4%), το Λουξεμβούργο (2,1%), η Σλοβενία ​​(2,6%), η Αυστρία (2,7%), η Τσεχία (2,9%), η Σουηδία (3,3%) και η Εσθονία (3,4%) παρουσίασαν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα

Ως ένα ασανσέρ αλλά μεταξύ λίγων ορόφων αναμένεται να κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα στη χώρα μας.

Λογαριασμοί ρεύματος: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις χειμερινές αυξήσεις στα τιμολόγια

Κάποιοι μιλούν για μία νέα κανονικότητα με τον φόβο να κυριαρχεί στη μεταβολή των τιμών και τις διακυμάνσεις από τα 30 μέχρι τα 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα του αερίου άλλοι μένουν στην εκτίμηση πως το συγκεκριμένο καύσιμο, που επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι κοντά στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στην ολλανδική πλατφόρμα των συναλλαγών TTF. Ποτέ, όμως, ξανά σε εκείνα των 20 ευρώ πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια