Παράνομο και ακατανόητο χαρακτήρισε το ανώτατο όριο στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στην Ιταλία ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι, απειλώντας μάλιστα να κόψει έναν αριθμό πτήσεων σε δημοφιλή δρομολόγια στο εσωτερικό της Ιταλίας, εάν η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της.

Ιταλία: Προβληματίζει αγορές και επιχειρήσεις η Μελόνι

«Η απόφαση για τις τιμές είναι παράνομη και εντελώς ανεφάρμοστη», είπε το αφεντικό της εκπτωτικής αεροπορικής εταιρείας μετά από συνάντησή του με ιταλούς αξιωματούχους, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Μελόνι απέτυχε «να εξηγήσει πώς λειτουργεί».

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έλαβε τη σχετική απόφαση τον προηγούμενο μήνα με στόχο, όπως ανακοινώθηκε, να περιοριστούν οι επιπτώσεις  της αύξησης των αεροπορικών ναύλων μετά το κύμα κατακόρυφων αυξήσεων των τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στα δρομολόγια προς τη Σαρδηνία και τη Σικελία.

Ο Ο’ Λίρι είπε ότι η εταιρεία του θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των πτήσεων προς τα νησιά, αντί να προσφέρει περισσότερες διεθνείς πτήσεις προς τους δύο προορισμούς, εάν η κυβέρνηση διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών, και αυτό, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο,  η Ιταλία παραμένει βασικός κόμβος για τον αερομεταφορέα.

epa05776423 Michael O’Leary, CEO of Irish budget airline ‘Ryanair’, speaks during a news conference to present the financial results of the compagny in Brussels, Belgium, 07 February 2017. Michael O’Leary announced six new destinations from Brussels’ Charleroi airport. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η Ryanair έχει ήδη καταθέσει καταγγελία σχετικά με την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίαρχος παίκτης στην Ιταλία

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης έρχεται στον απόηχο της ταχείας συγκέντρωσης στην ιταλική αγορά αεροποπλοϊας μετά την κατάρρευση της κρατικής Alitalia και την αποχώρηση άλλων αερομεταφορέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Ryanair και η διάδοχος της Alitalia, η ITA Airways, αποτελούν μαζί το 53% της αγοράς αεροπορικών εταιρειών στην Ιταλία φέτος, με βάση τα έσοδα από τακτικές πτήσεις που παρακολουθούνται από τον όμιλο καταναλωτών Euromonitor, με τον ιρλανδικό discounter να αυξάνει με υψηλές ταχύτητες μερίδιο αγοράς.

Ο αερομεταφορέας με έδρα το Δουβλίνο και η ITA είναι οι κυρίαρχοι παίκτες στις υπηρεσίες μεταξύ των μεγαλύτερων αεροδρομίων της Σικελίας και της Σαρδηνίας και των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ιταλίας, της Ρώμης και του Μιλάνου, σύμφωνα με την OAG.

Στη συνέντευξη, ο Ο’ Λίρι είπε επίσης ότι “δεν πιστεύει” στις εξαγορές, προτιμώντας να ανταμείβει τους μετόχους με μερίσματα.

Οι αυξανόμενες τιμές των ναύλων που παρατηρούνται στην Ιταλία αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις που έχουν επίσης κινητοποιήσει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συγκρατήσουν την αύξηση του κόστους των αερομεταφορών σε κατηγορίες όπως η μεταφορά χειραποσκευών και η επιλογή θέσεων.

Έλεγχοι και σε άλλες χώρες

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνά τις κρυφές χρεώσεις στις οποίες αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ενώ και στο μικροσκόπιο του ισπανικού υπουργείου Καταναλωτών έχουν μπει η χρεώσεις εταιρειών χαμηλού κόστους, όπως η Ryanair, η Vueling Airlines, η EasyJet και η Volotea.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή