Η Νέα Υόρκη μπορεί να είναι η πλουσιότερη πόλη στον κόσμο, αλλά περισσότεροι άνθρωποι με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία (UHNW) προτιμούν να αποκαλούν το Χονγκ Κονγκ τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα του Wealth-X, το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Έκθεση Υπερπλούτου του 2023, η οποία εξέτασε τον συνολικό πληθυσμό ατόμων UHNW στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 400.000 άνθρωποι των οποίων η καθαρή περιουσία υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια και το 15% από αυτούς συρρέουν σε 10 συγκεκριμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταιγίδα στην παγκόσμια οικονομία – Γιατί «αποδεκατίζονται» οι υπερπλούσιοι

Παρόλο που το Χονγκ Κονγκ είναι ηγέτης στον αριθμό ατόμων UHNW, η πόλη είδε τον εξαιρετικά πλούσιο πληθυσμό της να μειώνεται κατά 23% στα 12.615 άτομα. Αντίθετα, η Νέα Υόρκη είχε αύξηση 2,3% σε 11.845 άτομα UHNW την ίδια περίοδο.

Τα χαρτοφυλάκια ενεργητικού και στα δύο χρηματοπιστωτικά κέντρα δέχθηκαν «πλήγμα» από την ευρεία ύφεση στις κεφαλαιαγορές. Ωστόσο, ενώ η εύπορη τάξη στη Νέα Υόρκη υποστηρίζεται από τις αρκετά ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, τα επίσημα κίνητρα και την περιορισμένη έκθεση σε εξωτερικά σοκ (όπως τα γεγονότα στην Ουκρανία), ένας συνδυασμός πανδημικών περιορισμών, οικονομικής ύφεσης, υποτονικής ανάπτυξης στην Κίνα και τα αποτελέσματα της εσωτερικής πολιτικής αναταραχής το τελευταίο διάστημα συνέβαλαν σε σημαντική πτώση του αριθμού των εξαιρετικά πλούσιων στο Χονγκ Κονγκ. Οι πληθυσμοί κροίσων σε Χονγκ Κονγκ και Νέα Υόρκη ήταν περίπου διπλάσια από εκείνα των επόμενων πόλεων με την υψηλότερη κατάταξη.

Λονδίνο και Λος Άντζελες, κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των πλουσίων

Κατά τα άλλα, ο πληθυσμός του UHNW στο Λονδίνο μειώθηκε κατά 3,6%, ενώ στο Λος Άντζελες αυξήθηκε κατά 1%. Ο αριθμός των υπερπλούσιων επεκτάθηκε επίσης στο Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο και τη Σιγκαπούρη, και, στην πραγματικότητα, η τελευταία σημείωσε εντυπωσιακό άλμα 13%, τη μεγαλύτερη άνοδο όλων των πόλεων. Από την άλλη πλευρά, το Παρίσι και το Τόκιο έπεσαν στο τέλος της λίστας με σημαντικές απώλειες 18,1% και 27% αντίστοιχα.

Ως περιοχή, η Βόρεια Αμερική κατέγραψε μείωση 4% των κατοίκων στη λίστα UHNW το 2022, σε 142.990, τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τα τελευταία 10 χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 36% του συνολικού πλούτου αυτής της ομάδας. Η Ασία, η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή εξαιρετικού πλούτου, είχε τη μεγαλύτερη μείωση σε αυτή την κατηγορία. μειώθηκε κατά 11% το 2022 σε 108.370, κάτι που η ανάλυση απέδωσε σε αυστηρούς περιορισμούς για τον COVID, διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού, ύφεση των αποθεμάτων και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη, που ήρθε στην τρίτη θέση, κατέγραψε μείωση 7,1% στον εξαιρετικά πλούσιο πληθυσμό της, άμεσο αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβράδυνσης στις αγορές ακινήτων και ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ.

Το μέλλον των κροίσων

Μετά από μια περίοδο εύρωστης παγκόσμιας δημιουργίας πλούτου το 2019-21, η διατήρησή του έγινε η πρωταρχική εστίαση για πολλά άτομα UHNW το 2022. Η παγκόσμια οικονομία έδειξε έναν βαθμό ανθεκτικότητας κατά το πρώτο μισό του 2023, με την Ευρώπη να αποφεύγει μια προβλεπόμενη βαθιά ύφεση και την καταναλωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ και της Κίνας να είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο. Εφόσον αυτή η «επιφυλακτική αισιοδοξία» συνεχιστεί, η μελέτη προβλέπει σταθερή επέκταση στον αριθμό των ατόμων UHNW και τον συνδυασμένο πλούτο τους τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η αυξημένη αβεβαιότητα συνεχίζεται, ωστόσο, δεδομένης της μεταβαλλόμενης δυναμικής στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Ωστόσο, οι αναταράξεις φέρνουν και ευκαιρίες για τη δημιουργία πλούτου, που υποστηρίζονται από τις διαρθρωτικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία: αστικοποίηση. αύξηση των εισοδημάτων στις αναδυόμενες αγορές, «πριμοδότηση» της κατανάλωσης (όταν οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και πιο ακριβά προϊόντα premium καθώς αυξάνεται το εισόδημα/ο πλούτος τους), αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και υιοθέτηση μετασχηματιστικών ψηφιακών τεχνολογιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή