Σε μείωση των προοπτικών του τομέα ακινήτων της Κίνας, που πλήττεται από την κρίση, σε αρνητικές από σταθερές, προχώρησε την Πέμπτη η Moody’s, επικαλούμενη τις προκλήσεις της οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίες, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, θα εξασθενήσουν τις πωλήσεις παρά την κυβερνητική στήριξη.

Η Moody’s ανέφερε ότι αναμένει οι πωλήσεις να μειωθούν κατά περίπου 5% κατά τους επόμενους έξι έως 12 μήνες στην Κίνα και ότι ο αντίκτυπος των κυβερνητικών μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων πιθανότατα να μην είναι αρκετός για να αλλάξει την κατάσταση, όπως αναφέρει το Reuters.

Κίνα: Αντιμετωπίζει μια χαμένη δεκαετία;

Χρεοκοπίες εταιρειών

Η υποβάθμιση των προοπτικών έρχεται εν μέσω μιας σειράς χρεοκοπιών. Στο επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται ο όμιλος China Evergrande Group, ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο.

Η κρίση έχει επίσης συμπαρασύρει τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, Country Garden Holdings Co, η οποία δίνει μάχη για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Η πιστωτική πίεση στην Country Garden, την οποία η Moody’s αξιολογεί ως Ca με αρνητικές προοπτικές, έχει ενισχύσει την αποστροφή των επενδυτών προς τον κίνδυνο, ανέφερε σε δήλωσή του ο Σέντρικ Λάι, αναλυτής του οίκου.

Η ευρύτερη αγορά ακινήτων της Κίνας

Η ιστορία της Evergrande αποκαλύπτει επίσης τις εσωτερικές λειτουργίες ενός κινεζικού γίγαντα ακινήτων, από τις μεθυστικές ημέρες της εκτόξευσης των τιμών των ακινήτων μέχρι την κατακόρυφη πτώση της εταιρείας όταν εξοργισμένοι μικροεπενδυτές εισέβαλαν στα γραφεία της. Η πορεία της εταιρείας αφηγείται επίσης τις τύχες της ευρύτερης αγοράς ακινήτων της Κίνας, βασικού μοχλού ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου – αλλά τώρα μια άγκυρα που τραβάει την οικονομία προς τα κάτω. Εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 40% των κινεζικών πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους από τα μέσα του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή