Την άποψη ότι θα μπορούσε να τροποποιηθεί ο έκτακτος φόρος στα κέρδη των τραπεζών εφόσον το κράτος εισπράξει 3 δισ. ευρώ καθαρά, εξέφρασε η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Εάν θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε τον φόρο στις τράπεζες, θα το κάνουμε εφόσον οι εισροές θα παραμείνουν αμετάβλητες», δήλωσε η Μελόνι στην τηλεόραση RAI1, προσθέτοντας ότι η αξία των αναμενόμενων εσόδων είναι λίγο κάτω από 3 δισ. ευρώ.

Fitch: Αβεβαιότητα στην αγορά από τις προτάσεις Μελόνι για τα κόκκινα δάνεια

Πέφτουν οι τραπεζικές μετοχές

Η Μελόνι σχολίασε τον φόρο σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για πιθανές αρνητικές παρενέργειες από την αμφιλεγόμενη εισφορά. Το σχέδιο για τον φόρο, που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Αύγουστο με νόμο έκτακτης ανάγκης, υπόκειται επί του παρόντος σε κοινοβουλευτική έγκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να τροποποιηθεί.

Οι ιταλικές τράπεζες ηγούνταν της πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων νωρίς την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις της Μελόνι. Η BPER Banca SpA υποχώρησε έως και 3%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση στον δείκτη STOXX Europe 600 Banks. Επιπλέον, η Intesa Sanpaolo SpA και η UniCredit SpA σημείωναν πτώση άνω του 2%.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η ηγέτιδα ενός δεξιού συνασπισμού αντιμετωπίζει δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καθώς η κυβέρνησή της ετοιμάζει τον νόμο για τον προϋπολογισμό. Ο έκτακτος φόρος 40% στα κέρδη των τραπεζών που ανακοίνωσε στα μέσα του καλοκαιριού είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει να τον χρηματοδοτήσει.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την υπόθεση. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών την Τετάρτη. Ανεβαίνει σταθερά μετά από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του σχεδιαζόμενου φόρου.

Ωστόσο, το ασφάλιστρό της έναντι των ομολόγων της Γερμανίας – ένας σημαντικός δείκτης κινδύνου στην περιοχή – παραμένει πιο συγκρατημένο, κυμαινόμενο γύρω από τον μέσο όρο των 179 μονάδων βάσης από την αρχή του έτους.

Η κόντρα με την ΕΕ

Η Μελόνι αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής επέκρινε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είναι αρμόδιος για οικονομικά θέματα. «Είναι περισσότερο επικριτικός παρά συνεργάσιμος», τόνισε.

Την Τετάρτη, η Μελόνι επανέλαβε την έκκλησή της προς τις ευρωπαϊκές αρχές να μη χάσουν χρόνο για να δώσουν το πράσινο φως στην επένδυση της Deutsche Lufthansa AG στον αερομεταφορέα της χώρας ITA Airways. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία στα τέλη Μαΐου συμφώνησε να αγοράσει το 41% της ITA, στοχεύοντας σε επέκταση στην τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική αγορά της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή