Η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, η πολιτική, η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της τρίτης μέρας του OT Forum που πραγματοποιείται και φέτος στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Ο αρχισυντάκτης του ΟΤ Χρήστος Κολώνας και οι δημοσιογράφοι Νίκος Φιλιππίδης, Γιάννης Αγουρίδης και Ελένη Στεργίου συνομίλησαν με εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο των επιχειρήσεων, της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολιτικής, αναπόφευκτα στον απόηχο των καταστροφών που πλήττουν τη Θεσσαλία και των επιπτώσεών τους σε όλη τη χώρα.

Στυλιανίδης: Η επιστήμη «βλέπει» πιο μακριά από την πολιτική

Στην καθοριστική συμβολή που μπορεί να έχει το πανεπιστήμιο τόσο στην άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος και από τις πλημμύρες, όσο και στον σχεδιασμό για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε μια επόμενη ανάλογη συγκυρία αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης.

Επιστήμη και πολιτική

Ερωτηθείς εάν η επιστήμη μπορεί πραγματικά και ουσιαστικά να συνδεθεί με την πολιτική, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε, χωρίς περιστροφές, τη διαφορετική αντίληψη που διέπει τους δύο χώρους: «Στην πολιτική ενδιαφέρει το άμεσο όφελος. Η κλιματική κρίση δεν είναι τέτοιο πεδίο που θα δώσει άμεσο όφελος. Αλλά όταν έρθει το κακό, πιάνει όλους. Και τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα και την κυβέρνηση και τους πολιτικούς. Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας όπως βάζουν συνήθως οι ηγεσίες των χωρών».

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Στυλιανίδης (ΑΠΘ): Η πολιτική θέλει άμεσο όφελος – Η επιστήμη «βλέπει» πιο μακριά

Το EIT Digital

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο EIT Digital που έφερε το ΑΠΘ στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι θα ανοίξει πάρα πολλές ευκαιρίες στον κλάδο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ερωτηθείς σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο έμπειρος ακαδημαϊκός απάντησε πως «το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», πρόσθεσε όμως ότι προϋπόθεση είναι η ίση αντιμετώπιση ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων.

Γιαννούλης: Δεν έπρεπε να φύγει ο Τσίπρας

Την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να παραμείνει για να ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες κατηγόρησε την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό όι «συνειδητά επέλεξε να κλείσει τα αυτιά του» στις προιτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσει με βάση τη δική του κρίση.

Για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι «ο θόρυβος δεν είναι αναγκαία συστατικό του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι αυτό δεν αποτελεί ευθύνη αποκλειστικά του κ. Κασσελάκη.

Υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό είναι την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ενωμένος, τονίζοντας ότι παραμένει ερώτημα το ποια στάση θα κρατήσουν οι υποψήφιοι που δεν θα εκλεγούν.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Χρήστος Γιαννούλης: Ο Τσίπρας δεν έπρεπε να φύγει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στη σύγχρονη – κατά την οπτική του – ταυτότητα της Αριστεράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι οι αγώνες των μεταπολεμικών δεκαετιών σήμερα μεταφράζονται στον αγώνα του «εμείς» ενάντια στο «εγώ». «Αν δεν συναντηθεί το εγώ με το εμείς, οδηγείσαι νομοτελειακά και σε διασπάσεις», είπε.

Μακαντάση: «Πιλότος» για τη Θεσσαλία μπορεί να είναι η Β. Εύβοια

Στη συμβολή της διαΝΕΟσις στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- η Διευθύντρια Ερευνών στον οραγνισμό, Φαίη Μακαντάση.

Επεσήμανε πως η διαΝΕΟσις έχει εκπονήσει πάνω από 100 μελέτες που αφορούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το δημογραφικό, τις οικονομικές ανισότητες, τη φτώχεια κ.λπ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Το 2021 και ενώ μαινόταν η πυρκαγιά στη Β. Εύβοια, εμείς κληθήκαμε να δούμε το τι μπορεί να γίνει. Ηταν 520.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις, κάτι που ξεπεράστηκε στις φετινές πυρκαγιές. Εμάς μας ζήτησαν με τον συντονισμό του Στάυρου Μπένου να συνδράμουμε με την εκπόνηση μελετών. Μάλιστα, μοχλεύθηκαν περί τα 2 εκατ. για μελέτες από ιδιωτικούς πόρους».

Η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις χαρακτήρισε ως «καλό πιλότο» την Εύβοια, για τη Θεσσαλία ή τον Εβρο, αλλά -όπως είπε- θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές. Η καταστροφή είναι πολλαπλάσια στη Θεσσαλία, ωστόσο οι πυλώνες του μοντέλου της Βόρειας Ευβοίας μπορεί να εφαρμοστούν.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Μακαντάση (διαΝΕΟσις): Το μοντέλο της Β. Εύβοιας μπορεί να είναι «πιλότος» για τη Θεσσαλία

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των μελετών της διαΝΕΟσις, η ίδια υπογράμμισε ότι «βλέπουμε ότι πράγματα όταν επιμένεις γίνονται», ενώ έφερε ως παράδειγμα τη μελέτη για τις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες.

Γκίνης: Πολυτελείς διακοπές μέσω virtual reality tours

Ο CMO της Vivestia, Ανδρέας Γκίνης, μιλώντας για την πλατφόρμα προβολής και εκμίθωσης πολυτελών καταλυμάτων, από βίλες και άλλα ακίνητα έως γιοτ, μέσω virtual reality tours, εξήγησε: «δίνουμε τη δυνατότητα στον επισκέπτη της πλατφόρμας μας να περπατήσει σε αυτά τα καταλύματα». Ο κάθε ενδιαφερόμενος, διευκρίνισε, μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους, μέσα από το κινητό, το laptop ή τον υπολογιστή του, και να χρησιμοποιήσει -εάν το επιθυμεί- ειδικά γυαλιά VR.  Και στη συνέχεια μπορεί να κάνει την κράτησή του.

Γεννήθηκε από ένα πρόβλημα

Ο κ. Γκίνης αποκάλυψε ότι το 2020 μαζί με τους συνεργάτες του έκλεισαν ένα κατάλυμα για να μείνουν, κι όταν έφτασαν είδαν κάτι  τελείως διαφορετικό από αυτό που έδειχναν οι φωτογραφίες. Έτσι γεννήθηκε του concept μιας πλατφόρμας που παρέχει μιας ρεαλιστική απεικόνιση κάθε καταλύματος.

Η εταιρεία ονομάστε έτσι από το λατινικό Vive, που σημαίνει «ζήσε» και την Εστία «που είναι η πηγή της φιλοξενίας». Υπάρχουν τρεις co-founders και άλλα πέντε άτομα στη ομάδα.

Και digital nomads

Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο της πολυτελούς βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο -όπως δηλώνει ο κ. Γκίνης- υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και από ψηφιακούς νομάδες (digital nomads).

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Ανδρέας Γκίνης: Κάθε start up δημιουργείται από ένα πρόβλημα

Μπεχτσή: Στόχος το Cinobo να γίνει συνώνυμο του ποιοτικού σινεμά

«Το σινεμά ήταν κάτι παραπάνω από ένα χόμπι, ήταν ένα μέρος της ζωής μου». Αυτό είπε η Δάφνη Μπεχτσή, εξηγώντας πώς εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Cinobo, μιας ελληνικής streaming πλατφόρμας ποιοτικού σινεμά το 2018, κάνοντας στροφή από την καριέρα της βιολόγου στη μοριακή παρασιτολογία.

Από την ιδέα ως την υλοποίηση μεσολάβησε 1,5 χρόνος, σημείωσε η CEO του Cinobo, προσθέτοντας ότι ο πατέρας της ήταν και μέντοράς της, καθώς γνώριζε από επιχειρήσεις.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Δάφνη Μπεχτσή: Στόχος το Cinobo να γίνει συνώνυμο του ποιοτικού σινεμά στην Ευρώπη

Σήμερα η πλατφόρμα «τρέχει» σε Ελλάδα και Κύπρο, με τη χρέωση να ανέρχεται στα 8,99 ευρώ μηνιαίως μετά από 14ήμερη δοκιμαστική συνδρομή, που περιλαμβάνει και δωρεάν εισιτήριο για κινηματογράφο.

Καπνοπώλης: Κομβική για την Ελλάδα η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

Στις αναπτυξιακές ανάγκες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης.

«Ενώ [οι κυβερνώντες] μιλούν για την Εγνατία και τους κάθετους δρόμους, για τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, που καλώς έγινε, θα πρέπει να δώσουν προσοχή και εδώ. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι ανάπτυξης της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης και της φοροδιαφυγής, ο κ. Καπνοπώλης ξεκαθάρισε ότι «είμαστε κατά της φοροδιαφυγής», πρόσθεσε, όμως, ότι «θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της οργάνωσης, της ψηφιοποίησης, ώστε να μειώσει το οικονομικό αποτύπωμά του, να μειώσει τα χρήματα που χρειάζεται. Για να μειωθούν οι φόροι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη».

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Καπνοπώλης (ΒΕΘ): Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι ανάπτυξη της Ελλάδας

Κορομηλάς: «Λερναία Ύδρα» της οικονομίας η φοροδιαφυγή

«Η φοροδιαφυγή είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Της κόβεις ένα κεφάλι και βγάζει άλλα εννέα», είπε μιλώντας στον ΟΤ Forum Γιώργος Κορομηλάς φοροτεχνικός και συνεργάτης του OT.

O έμπειρος φοροτεχνικός τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, όπου πέραν των κινήτρων που θα δοθούν θα πρέπει να υπάρξει και ένας επανασχεδιασμός των διοικητικών προστίμων προς τους παραβάτες.

Σε ό, τι αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κ. Κορομηλάς είπε πως, προκειμένου να ανακάμψουν οι πληγείσες περιοχές, πρέπει να αναζητήσουμε πόρους. «Και οι πόροι υπάρχουν είναι εδώ. Αυτή η κουβέντα μπορεί να θυμίζει αυτή το 2010 “λεφτά υπάρχουν”. Μόνο τότε δεν ειπώθηκε ότι τα λεφτά υπάρχουν και είναι εδώ, όμως δεν εμφανίζονται στα φορολογικά έσοδα».

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Κορομηλάς ήταν ξεκάθαρος απαντώντας ότι δεν χρειάζεται να εφεύρουμε λύσεις, φερειπείν μπορούμε να παραδειγματιστούμε από το εξωτερικό.

87η ΔΕΘ – OT FORUM – Γιώργος Κορομηλάς: «Λερναία Ύδρα» της οικονομίας η φοροδιαφυγή

Όπως είπε, η φορολογική κλίμακα δεν είναι ένα δίκαιο σύστημα, καθώς κάποιους τους τιμωρεί Μάλιστα ανέφερε ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι μια επιχείρηση ως νομικό πρόσωπο φορολογείται με συντελεστή 22% και μια προσωπική επιχείρηση με 37%.

Επί του παρόντος δεν έχει γίνει μια σωστή και εμπεριστατωμένη μελέτη για το φορολογικό σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News