Η εταιρεία σχεδιασμού τσιπ Arm, που προμηθεύει βασική τεχνολογία σε εταιρείες όπως η Apple και Nvidia, τιμολόγησε την αρχική δημόσια προσφορά της στα 51 δολάρια ανά μετοχή.

Η κεφαλαιοποίηση της Arm είναι πάνω από 54 δισεκατομμύρια δολάρια στην τιμή προσφοράς των 51 δολαρίων. Η εταιρεία ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι θα αρχίσει να διαπραγματεύεται την Πέμπτη με το σύμβολο “ARM”.

Η έκθεση της Arm στην Κίνα προκαλεί… ανατριχίλα στους επενδυτές

Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισαγάγει τουλάχιστον 95,5 εκατομμύρια αμερικανικές μετοχές στο Nasdaq και η SoftBank, ο σημερινός ιδιοκτήτης της, θα ελέγχει περίπου το 90% των μετοχών της εταιρείας που βρίσκονται σε κυκλοφορία, όπως αναφέρει το Reuters.

Η προσφορά βρίσκεται στην κορυφή του αναμενόμενου εύρους τιμών της Arm από 47 έως 51 δολάρια.

Η Arm ανέφερε στο ενημερωτικό της δελτίο ότι τα έσοδα στο οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο υποχώρησαν λιγότερο από 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 2,68 δισ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη στο οικονομικό έτος 2023 μειώθηκαν κατά 22% στα 524 εκατ. δολάρια.

Η τεχνητή νοημοσύνη που κινεί τα πάντα

Η είσοδος της Arm στο αμερικανικό χρηματιστήριο γίνεται σε μια περίοδο ενθουσιασμού των αγορών γύρων από την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς στοχεύει να ανοίξει την αγορά τεχνολογικών IPO μετά από μια σχεδόν διετή παύση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνολογική προσφορά της χρονιάς.

Η αποτίμηση της Arm για μια εταιρεία τσιπ είναι εξαιρετικά πλούσια σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον παίκτη στην αγορά εκτός της Nvidia. Στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια, η Arm θα φέρει πολλαπλασιαστή τιμής προς κέρδη περίπου 104, με βάση τα κέρδη του τελευταίου οικονομικού έτους.

Η Nvidia αποτιμάται σε 108 φορές τα κέρδη, αλλά αυτό συμβαίνει μετά την πρόβλεψη αύξησης των εσόδων κατά 170% για το τρέχον τρίμηνο, με κινητήρια δύναμη τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Το Invesco PHLX Semiconductor ETF, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση των 30 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών τσιπ, έχει λόγο τιμής προς κέρδη περίπου 25.

Πολλοί από τους σημαντικότερους πελάτες της Arm, όπως η Apple, η Google, Nvidia, Samsung, AMD, Intel και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, δήλωσαν ότι θα αγοράσουν μετοχές στο πλαίσιο της προσφοράς. Η τεχνολογία της Arm χρησιμοποιείται στο 99% των επεξεργαστών κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο.

Τι «πουλάει» η Arm

Η αρχιτεκτονική της Arm περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας κεντρικός επεξεργαστής στο πιο βασικό του επίπεδο, όπως το πώς να κάνει αριθμητικές πράξεις ή πώς να προσπελαύνει τη μνήμη του υπολογιστή. Η εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά το 1990 για την κατασκευή τσιπ για συσκευές με μπαταρίες και απογειώθηκε όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως σε τσιπ για smartphones. Το σύνολο εντολών της Arm χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από την αρχιτεκτονική x86 που χρησιμοποιείται στα τσιπ PC και server από την Intel και την AMD.

Ενώ ορισμένοι από τους πελάτες της Arm χρησιμοποιούν απλώς το σύνολο εντολών και σχεδιάζουν τις δικές τους CPU, η Arm παραχωρεί επίσης ολόκληρα δικά της σχέδια σε κατασκευαστές τσιπ που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως πυρήνες CPU στα δικά τους τσιπ. Σημειώνεται ότι η Amazon χρησιμοποιεί σχέδια CPU της Arm σε ορισμένα από τα τσιπ διακομιστών της.

Σε μια παρουσίαση σε επενδυτές, οι υπεύθυνοι της Arm δήλωσαν ότι η εταιρεία έχει περιθώρια ανάπτυξης πέρα από τα smartphones και θέλει να σχεδιάσει περισσότερα τσιπ για κέντρα δεδομένων και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Είπε ότι αναμένει ότι η συνολική αγορά για τον σχεδιασμό τσιπ θα αξίζει περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]