Ανησυχίες εξέφρασαν οι υποψήφιοι επενδυτές της Arm, οι οποίοι εστιάζουν στην έκθεση της βρετανικής εταιρείας σχεδιασμού τσιπ στην Κίνα, έκθεση που αποκαλύπτεται και από το ίδιο το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας που προειδοποιεί για «σημαντικούς κινδύνους» στον τρόπο με τον οποίο η τοπική θυγατρική είχε συσταθεί για να δραστηριοποιείται εκεί.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Arm αντιμετώπισε μια σειρά από δυσκολίες στην Κίνα, από το να χάσει τον έλεγχο της τοπικής μονάδας της για σχεδόν δύο χρόνια από έναν αποστάτη διευθύνοντα σύμβουλο, μέχρι να αντιμετωπίσει εμπόδια στην καταγραφή μιας συμφωνίας για την εκποίηση του μεριδίου της στην προβληματική επιχείρηση.

Η τεχνητή νοημοσύνη «γεννά» τη μεγαλύτερη IPO της διετίας στις ΗΠΑ

Πλέον η εταιρεία – η οποία  απέκτησε το ένα τέταρτο των εσόδων της από την Κίνα κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο που κατατέθηκε τη Δευτέρα – οδεύει προς την εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για την κατεύθυνση της κινεζικής οικονομίας και γεωπολιτικών εντάσεων σχετικά με τον έλεγχο ζωτικής σημασίας τεχνολογιών όπως τα τσιπ.

Διαχειριστές τεσσάρων διαφορετικών επενδυτικών ταμείων που εξετάζουν το ενδεχόμενο επένδυσης στην Arm δήλωσαν στους Financial Times ότι το ενημερωτικό δελτίο για τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή στο Nasdaq τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε ορισμένους από τους φόβους τους σχετικά με την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών καθώς φαίνεται ότι πλέον επικρατούν οι φωνές που θέλουν σκληρότερη πολιτική, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Πεκίνο.

Η Arm προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η μεγάλη συγκέντρωση των εσόδων της από την κινεζική αγορά την καθιστά «ιδιαίτερα ευάλωτη» σε οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους και σημείωσε ότι αυτοί θα μπορούσαν ακόμη και να επιδεινωθούν από τις εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το εμπόριο και την ασφάλεια.

Τα ζητήματα αυτά υπονομεύουν την άποψη της SoftBank ότι η Arm θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη της τεχνολογικής βιομηχανίας μαζί με εταιρείες όπως η Nvidia, η αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ η οποία έχει εκτοξευθεί σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων χάρη στην τεράστια ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

«Όταν διαβάζεις τους κινδύνους που έχει επισημάνει η Arm εδώ, φαίνεται ότι είναι πολλά για έναν επενδυτή να τα χωνέψει», δήλωσε στους Financial Times ένας θεσμικός επενδυτής που ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επενδύσει στην ΑΜΚ. «Ζητούν από την αγορά να αγοράσει αυτό που παραδέχονται ότι είναι υψηλού κινδύνου λόγω Κίνας».

Ωστόσο, προφανώς, δεν θα αποθαρρυνθούν όλοι όπως σημειώνουν οι Financial Times. Οι μετοχές της SoftBank, στην οποία ανήκει η Arm, αυξήθηκαν για λίγο κατά 1,4%. Μια εσωτερική συναλλαγή στα μέσα Αυγούστου μεταξύ του ομίλου SoftBank και του Vision Fund – ενός επενδυτικού οχήματος που διαχειρίζεται ο ιαπωνικός όμιλος – αποτίμησε την Arm στα 64 δισ. δολάρια.

Τα κρίσιμα σημεία του ενημερωτικού δελτίου

Το ενημερωτικό δελτίο της Arm ανέφερε ότι η Κίνα αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων και ανάπτυξης της βιομηχανίας ημιαγωγών, αλλά οι προοπτικές της ήταν πλέον ασαφείς.

Οι προειδοποιήσεις εκτείνονταν από μακροοικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία σε πιο λεπτομερή ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία μιας εταιρείας της οποίας τα σχέδια ενσωματώνονται σε πάνω από το 90% των smartphones παγκοσμίως.

Στο ενημερωτικό δελτίο επισημάνθηκε επίσης το γεγονός ότι ούτε η Arm ούτε η SoftBank έλεγχαν τις δραστηριότητες της Arm China.

«Παρά τη σημαντική εξάρτησή μας από την Arm China μέσω της εμπορικής μας σχέσης μαζί της, τόσο ως πηγή εσόδων όσο και ως δίαυλος προς τη σημαντική [κινεζική] αγορά, η Arm China λειτουργεί ανεξάρτητα από εμάς», προειδοποιούσε το ενημερωτικό δελτίο, προσθέτοντας ότι η Arm δεν είχε κανένα άμεσο δικαίωμα διαχείρισης ή δικαίωμα εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο της Arm China.

Η ισχύουσα κατάσταση

Οι επιχειρήσεις της Arm έχουν ήδη κλονιστεί από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Αποκλεισμένη από την αγορά ορισμένων από τα πιο προηγμένα σχέδια τσιπ της λόγω των αμερικανικών ελέγχων των εξαγωγών, οι κινεζικές εταιρείες προχωρούν όλο και περισσότερο στη σχεδίαση τσιπ πάνω στα πρότυπα ανοικτού κώδικα Risc-V. Οι πωλήσεις της Arm China το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 16% σε ετήσια βάση σε 139 εκατ. δολάρια.

Το ενημερωτικό δελτίο της Arm παρακάμπτει την αντιπαράθεση γύρω από την έξοδό της από την προβληματική κινεζική κοινοπραξία της. Ο βρετανικός όμιλος δήλωσε ότι μεταβίβασε το 48% του μεριδίου του στην Arm China σε μια οντότητα της SoftBank πέρυσι. Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κίνηση, αναφέρουν οι Financial Times, Κινέζοι αξιωματούχοι που ανησυχούν για την απώλεια της συμμετοχής της Arm στην τοπική μονάδα αρνήθηκαν να καταχωρίσουν τη μεταβίβαση των μετοχών.

Δικηγόροι και αξιωματούχοι στην Κίνα λένε ότι χωρίς την επίσημη κυβερνητική εγγραφή, το καθεστώς της μεταβίβασης μετοχών είναι περίπλοκο. «Εάν η μεταβίβαση δεν καταχωρηθεί, πρόκειται απλώς για ένα αστικό ζήτημα μεταξύ των δύο μετόχων και οι πραγματικοί μέτοχοι παραμένουν όπως εμφανίζονται στο σύστημα μητρώου», δήλωσε ο Xia Hailong, δικηγόρος στη νομική εταιρεία Shanghai Shenlun.

Παρά τη συγκεχυμένη κατάσταση, η Arm έχει αποενοποιήσει τα αποτελέσματα της Arm China από τα οικονομικά της στοιχεία. Τον Απρίλιο, ο σχεδιαστής τσιπ αναγνώρισε ότι η μεταβίβαση των μετοχών «δεν είχε καταχωρηθεί στις αρχές της ΛΔΚ» σε μια οικονομική υποβολή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ισχυρίστηκε ότι είχε ολοκληρωθεί και είχε ενημερωθεί ότι το «καθεστώς καταχώρισης δεν επηρεάζει την εγκυρότητα» της μεταβίβασης.

Νομικοί εμπειρογνώμονες που γνωρίζουν την κατάσταση της δημόσιας εγγραφής λένε ότι η ιδιοκτησιακή δομή της Arm China περιγράφηκε σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις των ΗΠΑ, ακόμη και αν η μεταβίβαση μετοχών δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στο κινεζικό μητρώο. Η Arm αρνήθηκε να σχολιάσει.

Για την Arm, η αποστασιοποίηση από την Arm China βοηθά να διαχωρίσει τον βρετανικό όμιλο από ακανθώδη άλυτα ζητήματα στη χώρα. Για παράδειγμα, ο αποπεμφθείς διευθύνων σύμβουλος Allen Wu έχει ξεκινήσει μια σειρά αγωγών κατά της εταιρείας και εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 15% των μετοχών. Επιπλέον, ο άνθρωπος που επέλεξε η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τον Wu ήταν κυβερνητικός σύμβουλος που πέρασε πάνω από μια δεκαετία διευκολύνοντας τη μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα.

Στην κατάθεση της IPO, η Arm αναγνώρισε ότι «αρκετές αγωγές» που κατατέθηκαν από τον Wu και τους συνεργάτες του θα μπορούσαν ακόμη να προκαλέσουν «ουσιώδη δυσμενή επίδραση» εάν τα κινεζικά δικαστήρια αποφάσιζαν κατά του τοπικού εταίρου της και επέβαλλαν αλλαγές στη δομή διακυβέρνησης ή διαχείρισης της Arm China.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]