Τα μέλη της G7 αναμένεται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες σύμφωνα με δημοσιεύμα του Bloomberg, που επικαλείται ως πηγή Βέλγο αξιωματούχο.

Η άμεση απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ενώ η έμμεση απαγόρευση θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά.

Ρωσία: «Χτύπησε» φλέβα χρυσού – Το σπάνιο διαμάντι που εξόρυξε

Προηγούμενες προσπάθειες επιβολής κυρώσεων για τους ρωσικούς πολύτιμους λίθους στην Ευρώπη είχαν συναντήσει την αντίσταση κορυφαίων εισαγωγικών χωρών, όπως το Βέλγιο, το οποίο είχε υποστηρίξει ότι μια απλή απαγόρευση απλώς θα μετατόπιζε το επικερδές εμπόριο πολύτιμων λίθων αλλού. Το έμμεσο στοιχείο της απαγόρευσης αποσκοπεί στην προσπάθεια περιορισμού αυτής της δυναμικής με τον εντοπισμό των ρωσικών πολύτιμων λίθων πέρα από τα σύνορα. Το Βέλγιο δεν είναι μέλος της G-7, αλλά προηγουμένως δήλωσε ότι θα υποστήριζε την απαγόρευση, αν η G-7 μπορούσε να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό.

Η G-7 και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της προσπαθούν να βρουν πρόσθετους τρόπους για να ασκήσουν πίεση στην ρωσική οικονομία, ώστε να περιορίσουν τη δυνατότητά της να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό  στην Ουκρανία.

Η προέλευση ενός διαμαντιού είναι σαφής στην αρχή της αλυσίδας εφοδιασμού, όταν εκδίδεται πιστοποιητικό στο πλαίσιο της διαδικασίας Κίμπερλι, η οποία σχεδιάστηκε για να τερματιστεί η πώληση των λεγόμενων διαμαντιών αίματος που χρηματοδοτούσαν πολέμους. Ωστόσο, μετά από το αρχικό σημείο μπορεί να γίνει δύσκολος ο εντοπισμός τους.

Η G-7 πρέπει ακόμη να διευθετήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της απαγόρευσης των διαμαντιών και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναπτύξει τον κανονισμό κυρώσεων το φθινόπωρο, εξήγησε ο αξιωματούχος. Το σχέδιο προβλέπει την απαγόρευση των αγορών ακατέργαστων ή γυαλισμένων διαμαντιών, είτε απευθείας από τον ρωσικό γίγαντα Alrosa PJSC είτε από μεταπωλητές στην Ινδία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή