Στο Eugene, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Όρεγκον, οι ενήλικες άνω των 21 ετών μπορούν να βιώσουν το ψυχεδελικό ταξίδι που προσφέρουν τα μαγικά μανιτάρια, να ζωντανέψουν τα χρώματα σε έντονα γεωμετρικά σχήματα, να απωλέσουν την ταυτότητά τους και να γίνουν ένα με το σύμπαν, όπως περιγράφεται αυτή η εμπειρία.

Το Epic Healing Eugene, το πρώτο αδειοδοτημένο κέντρο παροχής υπηρεσιών ψιλοκυβίνης στο Όρεγκον, άνοιξε τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας το πρωτοφανές βήμα της πολιτείας να προσφέρει το φάρμακο που επηρεάζει το μυαλό στο κοινό. Το κέντρο έχει τώρα μια λίστα αναμονής με περισσότερους από 3.000 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων με κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες ή φόβο θανάτου, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του Assiociated  Press.

Silicon Valley: Η χρήση των ψυχοτρόπων ναρκωτικών για την κερδοφόρα ιδέα

Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή ή παραπομπή, αλλά οι υποστηρικτές ελπίζουν ότι η νομιμοποίηση του Όρεγκον θα προκαλέσει επανάσταση στη φροντίδα της ψυχικής υγείας. Η ψιλοκυβίνη είναι μια φυσική ψυχοτρόπος ουσία, που παράγεται κυρίως από είδη μανιταριών του γένους Psilocybe. Οι επιδράσεις της στον οργανισμό περιλαμβάνουν την ευφορία, τις οπτικές παραισθήσεις, την αλλαγή της αντίληψης, τη μεταβολή της αίσθησης του χρόνου.

Αρχικά, οι πελάτες πρέπει να έχουν μια συνεδρία προετοιμασίας με έναν αδειούχο διαμεσολαβητή, ο οποίος μένει με τους πελάτες καθώς βιώνουν την ψυχεδελική δράση. Ο διαμεσολαβητής μπορεί να αρνηθεί την πρόσβαση σε όσους έχουν ενεργή ψύχωση, σκέφτονται να βλάψουν κάποιον ή έχουν λάβει λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μανίας, τον προηγούμενο μήνα.

Οι πελάτες δεν μπορούν να αγοράσουν μανιτάρια για να φύγουν και πρέπει να παραμείνουν στο κέντρο εξυπηρέτησης μέχρι να εξασθενίσει το φάρμακο.

Η ιατρική κοινότητα για την ψυλοκυβίνη

Το τμήμα Υπηρεσιών Ψυλοκυβίνης του Όρεγκον, το οποίο είναι επιφορτισμένο με τη ρύθμιση της βιομηχανίας στην πολιτεία, έχει λάβει «εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήματα από όλο τον κόσμο», δήλωσε σε συνέντευξή της η Άντζελα Άλμπι, διευθύντρια της υπηρεσίας. «Μέχρι στιγμής, αυτό που ακούμε είναι ότι οι πελάτες είχαν θετικές εμπειρίες», είπε.

Ενώ η ψιλοκυβίνη παραμένει παράνομη στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2018 την χαρακτήρισε «πρωτοποριακή θεραπεία». Αυτό το καλοκαίρι, ο FDA δημοσίευσε σχέδιο οδηγιών για τους ερευνητές που σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές για ψυχεδελικά φάρμακα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ψιλοκυβίνη αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται ο εγκέφαλος, βοηθώντας τον χρήστη να υιοθετήσει νέες συμπεριφορές και να ξεπεράσει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η Ένωση Ψυχιατρικών Ιατρών του Όρεγκον, ωστόσο, αντιτάχθηκε στο μέτρο του 2020 για τη νομιμοποίηση της ψιλοκυβίνης, λέγοντας ότι «είναι ανασφαλές και δίνει παραπλανητικές υποσχέσεις στους κατοίκους του Όρεγκον που παλεύουν με ψυχικές ασθένειες».

H Αλμπι σημείωσε ότι τα ψυχεδελικά μανιτάρια αποτελούν μέρος των πνευματικών και θεραπευτικών πρακτικών των φυλών εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η υπηρεσία της επικεντρώνεται στην ασφάλεια, τονίζει. Τα μανιτάρια ψιλοκυβίνης χρησιμοποιούνται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε αυτόχθονες πολιτισμούς του Νέου Κόσμου σε θρησκευτικά, μαντικά ή πνευματικά πλαίσια.  απεικονίζονται στη τέχνη της Λίθινης Εποχής σε βράχους στην Αφρική και στην Ευρώπη. Η παρουσία τους είναι πιο έντονη στα προκολομβιανά γλυπτά που εμφανίζονται σε όλη τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική.

Η νομιμοποίηση

Οι ψηφοφόροι του Κολοράντο τοποθετήθηκαν υπέρ της ρυθμιζόμενης χρήσης των μαγικών μανιταριών από το 2024 και το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνιας ενέκρινε αυτό το μήνα το μέτρο που θα επιτρέπει την κατοχή και τη χρήση ορισμένων ψυχεδελικών ουσιών με βάση τα φυτά και τα μανιτάρια, συμπεριλαμβανομένης της ψιλοκυβίνης και της μεσκαλίνης, με σχέδια για τους αξιωματούχους υγείας να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπευτική χρήση.

Εκτός από την έγκριση της ψιλοκυβίνης, οι ψηφοφόροι του Όρεγκον το 2020 αποποινικοποίησαν την κατοχή σκληρών ναρκωτικών, εδραιώνοντας τη φήμη της πολιτείας ως ηγέτη στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Το Όρεγκον ήταν η πρώτη πολιτεία που αποποινικοποίησε την κατοχή μαριχουάνας και μία από τις πρώτες που νομιμοποίησε την ψυχαγωγική της χρήση.

Αλλά αυτές τις μέρες, η ρυθμιζόμενη βιομηχανία μαριχουάνας παλεύει με μαζική υπερπροσφορά. Και η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών δεν έχει επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τη θεραπεία του εθισμού ή δεν έχει μειώσει τις υπερβολικές δόσεις, όπως ελπίζαμε. Μια νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα την καταργούσαν.

Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η νομιμοποίηση των μανιταριών του Όρεγκον.

Οι Υπηρεσίες Ψηλοκυβίνης του Όρεγκον πέρασαν δύο χρόνια για τη θέσπιση κανονισμών και άρχισαν να δέχονται αιτήσεις για άδεια τον Ιανουάριο. Υπάρχουν τώρα 10 αδειοδοτημένα κέντρα παροχής υπηρεσιών, τέσσερις καλλιεργητές, δύο εργαστήρια δοκιμών και δεκάδες διαμεσολαβητές.

Ενώ το Epic Healing Eugene έχει μεγάλη λίστα αναμονής, εν μέρει χάρη στην πρώιμη προσοχή των μέσων ενημέρωσης, άλλα κέντρα παροχής υπηρεσιών λένε ότι οι επιχειρήσεις αυξάνονται καθώς εξαπλώνεται η ευαισθητοποίηση.

Η Omnia Group Ashland, η οποία άνοιξε αυτό το μήνα στο νότιο Όρεγκον, έχει ένα υποψήφιο πελατολόγιο 150 πελατών, είπε  ο συνιδρυτής Brian Lindley. Η Jeanette Small, ιδιοκτήτρια του Lucid Cradle στο Bend, δήλωσε ότι σκοπεύει να βλέπει μόνο έναν πελάτη την εβδομάδα για να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον καθένα και είναι ήδη κλεισμένη μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο νόμος επιτρέπει στις τοπικές δικαιοδοσίες να απαγορεύουν τις επιχειρήσεις ψιλοκυβίνης και αρκετές αγροτικές κομητείες το έχουν κάνει.

Το κόστος

Υπάρχουν παράπονα ότι το κόστος είναι υπερβολικά υψηλό, αλλά όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο αναμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν καθώς θα δημιουργούνται περισσότερες επιχειρήσεις. Ένας πελάτης μπορεί να καταλήξει να πληρώσει πάνω από 2.000 δολάρια, τα οποία βοηθούν στην κάλυψη των εξόδων του κέντρου εξυπηρέτησης, ενός διαμεσολαβητή και της εργαστηριακά ελεγμένης ψιλοκυβίνης. Οι ετήσιες άδειες για τα κέντρα παροχής υπηρεσιών και τους καλλιεργητές κοστίζουν 10.000 δολάρια, με έκπτωση μισής τιμής για τους βετεράνους.

Η Αλμπι δήλωσε ότι ο οργανισμός  απαιτεί από κάθε κάτοχο άδειας να εργάζεται για την επίτευξη στόχων κοινωνικής ισότητας, ενώ ορισμένοι παρέχουν ήδη μοντέλα τιμών με μειωμένη κλίμακα. Αναμένει ότι το πρόγραμμα ψιλοκυβίνης του Όρεγκον, το οποίο σήμερα λαμβάνει εκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους, θα υποστηρίζεται πλήρως από τα τέλη αδειοδότησης μέχρι τα μέσα του 2025. Υποσχέθηκε ότι στη συνέχεια θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη μείωση των τιμών.

Η Cathy Jonas, ιδιοκτήτρια του Epic Healing Eugene, δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι το κέντρο εξυπηρέτησης θα αρχίσει να βγάζει χρήματα για κάποιο χρονικό διάστημα. Η παροχή νόμιμης πρόσβασης σε ψυχεδελικά μανιτάρια είναι ένα κάλεσμα, είπε: «Τα φυτικά φάρμακα μου έχουν επικοινωνήσει ότι πρέπει να κάνω αυτό το πράγμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή