Αν χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, τόνισε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Μάρτινς Καζάκς, αντιδρώντας στα στοιχήματα της αγοράς ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα αρχίσουν να μειώνονται την επόμενη άνοιξη.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4% την Πέμπτη, αλλά, με την οικονομία της ευρωζώνης να βρίσκεται σε ύφεση, σηματοδότησε ότι η 10η συνεχόμενη αύξησή της θα είναι πιθανότατα η τελευταία , προτρέποντας τους διαπραγματευτές να εντείνουν τις εικασίες για επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων.

Στουρνάρας: Τι λέει στον ΟΤ για την αύξηση των επιτοκίων – Η κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα

Ο Καζάκς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, που ανήκει στο στρατόπεδο των γερακιών, απέρριψε την άποψη πολλών στελεχών της αγοράς ότι η κίνησή της ΕΚΤ ήταν μια «περιστερίσια αύξηση» που σηματοδοτεί το τέλος της μάχης της ΕΚΤ κατά του υψηλού πληθωρισμού.

«Είμαι άνετος με το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της συνάντησης των υπευθύνων χάραξης οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας.

«Αλλά αν τα δεδομένα μας λένε ότι χρειαζόμαστε άλλη μια αύξηση, θα την κάνουμε».

Οι αγορές χρήματος εκτιμούν μια μικρή πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο και αναμένουν πλήρως μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούλιο.

«Οι αγορές πρέπει να πάρουν θέση, αλλά (μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο) δεν συνάδει με το μακροοικονομικό μας σενάριο», δήλωσε. «Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι θα παραμείνουμε σε περιοριστικό έδαφος για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να φτάσουμε τον πληθωρισμό στο 2%».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή