Στις ενέργειες του κλάδου των λογιστών και φοροτεχνικών στάθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), Βασίλης Καμπάνης, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη «ο δικός μας κλάδος έβαλε πλάτη κατά τη διάρκεια του Covid, περάσαμε τα πάνδεινα και ακόμα συνεχίζουμε και κρατάμε τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας στα χέρια μας. Όλα τα κάνει ο λογιστής».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, τονίζοντας πως «όλοι είμαστε σοκαρισμένοι από τις καταστροφές», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι κατά τη φετινή ΔΕΘ «δεν θα ανακοινωθεί μεγάλο πακέτο παροχών».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως θα γίνουν κάποιες εξειδικεύσεις που συζητούνται εδώ και αρκετό καιρό. «Περιμένουμε ότι δεν θα αναγνωρίζονται τα έξοδα των επιχειρήσεων εάν δεν περνούν από τον κύκλο του Mydata. Θα μειωθεί το απλοποιημένο τιμολόγιο από τα 100 ευρώ στα 50 ευρώ. Θα περιοριστούν οι αποδείξεις λιανικής που περνούν μέσα στα βιβλία των επαγγελματιών κ.λπ.».

Δεν θα καταργηθούν τα μετρητά – ίσως να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ

Σε ερώτηση για το αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται στο «στόχαστρο», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, ανέφερε χαρακτηριστικά πως όντως «παρατηρείται μια διαρροή εσόδων σε κάποιους κλάδους και περιμένουμε να ακούσουμε κάποια πράγματα. Το στοίχημα είναι τα μετρητά, να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Εάν δεν υπάρχει διαρροή θα ανεβαίνουν τα φορολογικά έσοδα, είδαμε ότι και το gap του ΦΠΑ μειώθηκε», Βέβαια, όπως είπε, υπάρχει τάση στην ΕΕ να μην καταργηθούν τα μετρητά. Αλλά κάπου θα υπάρχει μια μείωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να βγαίνουν πιο λεπτομερείς «κανόνες εμπλοκής» για να πάει κανείς στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Παράλληλα, σημείωσε ότι τώρα αρχίζουν να αποδίδουν τα Μydata, ένα καθαρά ελεγκτικό εργαλείο. «Αποδίδουν γιατί χτυπάνε τα εικονικά τιμολόγια. Σαφώς και χρειάζεται χρόνος να λειτουργήσουν στο 100%. Ήδη περπατάει καλά. Δεν είναι ακόμη ώρα για πρόστιμα. Πρέπει να τακτοποιηθούν κάποια πράγματα στα έξοδα».

Να φύγει η «λάντζα» από τα γραφεία των λογιστών

Ο κ. Καμπάνης ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να φύγει η «λάντζα» από τα γραφεία των λογιστών. «Η δουλειά ουσίας ήταν πολύ μικρή, μένει πολύ λίγος χρόνος για ουσιώδη δουλειά».

Αναμένουμε διόρθωση για την επιστρεπτέα

Τέλος, αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών έκανε λόγο για περίπου 10.000 επιχειρήσεις όπου για διάφορους λόγους τους ζητήθηκε όλο το ποσό. «Δεν μπορεί να γίνει σε δόσεις. Σε κάποιες επιχειρήσεις από αυτές έγιναν λάθη και πρέπει να τρέξει και πάλι η πλατφόρμα. Το 40- 45% κακώς τους ζητείται να επιστραφούν. Μόνο με πολιτική βούληση γίνεται. Περιμένουμε κάποια εξέλιξη γιατί έγινε κατανοητό το πρόβλημα», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News