Πίεση στις βρετανικές επιχειρήσεις ασκούν τα υψηλά επιτόκια ασκούν πίεση στις βρετανικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας επιχειρήσεων απειλώντας τις επενδύσεις και την απασχόληση, προειδοποίησε  η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο της τράπεζας έδειξε ότι το ποσοστό των βρετανικών μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν άγχος εξυπηρέτησης του χρέους – εκείνες με χαμηλή αναλογία κερδών προς έξοδα τόκων – θα αυξηθεί από 45% το 2022 σε 50% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Μεταξύ των μεσαίων επιχειρήσεων, το 70% θα υποφέρει από άγχος εξυπηρέτησης χρέους.

Βρετανική οικονομία: Σημαντική ανάσα από τη δημοσίευση των νέων στοιχείων

«Οι αθετήσεις πληρωμών μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα άμεσα μέσω της μείωσης της ανθεκτικότητας των δανειστών, ενώ οι απότομες μειώσεις των επενδύσεων και της απασχόλησης μπορούν να επηρεάσουν έμμεσα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ενισχύοντας τις μακροοικονομικές υφέσεις», προειδοποίησαν οι συντάκτες.

Ο δείκτης κάλυψης τόκων

Ένα μέτρο της ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους μιας εταιρείας είναι ο δείκτης κάλυψης τόκων (ICR), ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας τα κέρδη προ φόρων και τόκων μιας εταιρείας με τα έξοδα τόκων. Οι εταιρείες με χαμηλό ICR είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πληρωμή του χρέους τους, αναφέρει η έκθεση.

Η εξέταση προηγούμενων κορυφώσεων στο ποσοστό των επιχειρήσεων με χαμηλό ICR, όπως αυτές που σχετίζονται με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) και το κραχ των εταιρειών Dotcom, παρέχει πληροφορίες για την έκταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρικοί δανειολήπτες. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης θα χρειαζόταν ένα περαιτέρω ανοδικό σοκ στο κόστος δανεισμού άνω των 200 μονάδων βάσης και 800 μονάδων βάσης αντίστοιχα – πέραν των αυξήσεων που ήδη αναμένονται – για να φθάσουν τα μερίδια των επιχειρήσεων με χαμηλό ICR της GFC και της Dotcom. Ένα αρνητικό σοκ στα εταιρικά κέρδη σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το μερίδιο των επιχειρήσεων με χαμηλό ICR σε σχέση με την πρόβλεψη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τη σοβαρότητα της κρίσης του 2008, το μέγιστο μερίδιο των ευάλωτων επιχειρήσεων ήταν σχετικά χαμηλό. Σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις δεν εισήλθαν, συνολικά, στο GFC σε ιδιαίτερα μοχλευμένη θέση, αν και αντιμετώπισαν περιορισμούς στην προσφορά πιστώσεων στη συνέχεια. Τέτοιοι πιστωτικοί περιορισμοί είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν τώρα, καθώς οι βρετανικές τράπεζες είναι σημαντικά καλύτερα κεφαλαιοποιημένες από ό,τι πριν από την κρίση, καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή