Η απεργία των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ εισέρχεται στην τέταρτη ημέρα της χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ότι πλησιάζει μια σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να την σταματήσει, όπως αναφέρει το Associated Press.

Σε μια ένδειξη των πιθανών οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων μιας μακράς απεργίας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στέλνει δύο κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης στο Ντιτρόιτ αυτή την εβδομάδα για να συναντηθούν και με τις δύο πλευρές. Ο Μπάιντεν έχει ταχθεί στο πλευρό της UAW σε σύντομες δημόσιες δηλώσεις του, λέγοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν μοιραστεί δίκαια τα κέρδη ρεκόρ τους με τους εργαζόμενους.

Μπάιντεν προς αυτοκινητοβιομηχανίες: Μοιραστείτε τα κέρδη-ρεκόρ με τους εργαζομένους

Η στρατηγική της UAW

Αξιωματούχος της κυβέρνησης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εκτελούσα χρέη υπουργού Εργασίας Τζούλι Σου και ο ανώτερος σύμβουλος Τζιν Σπέρλινγκ δεν θα λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές -δεν θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- αλλά θα πάνε στο Ντιτρόιτ «για να βοηθήσουν στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων με οποιονδήποτε τρόπο τα μέρη θεωρούν εποικοδομητικό».

Ο πρόεδρος της UAW, Σον Φέιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα μεσολαβήσει για τη σύναψη συμφωνίας.

«Αυτή είναι η μάχη μας. Τα μέλη μας είναι εκεί έξω στις γραμμές περιφρούρησης», τόνισε ο Φάιν στο MSNBC. «Αυτή η μάχη δεν αφορά τον πρόεδρο, δεν αφορά τον πρώην πρόεδρο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αντί να ξεκινήσει μια ολοκληρωτική απεργία των 146.000 μελών του, το συνδικάτο επέλεξε να στοχεύσει τρία εργοστάσια -ένα σε κάθε εταιρεία- ένα σχέδιο που θα μπορούσε να κάνει το απεργιακό ταμείο του συνδικάτου ύψους 825 εκατομμυρίων δολαρίων να αντέξει περισσότερο.

Βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής είναι η απειλή για κλιμάκωση της απεργίας, εάν το συνδικάτο δεν είναι ικανοποιημένο με τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Την Παρασκευή, ο Φέιν δήλωσε ότι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν περισσότερα εργοστάσια. «Θα μπορούσε να γίνει σε μια μέρα, θα μπορούσε να γίνει σε μια εβδομάδα», ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή